Marketing

Telekom organizovao panel diskusiju „Budućnost telekomunikacija“

Telekom je održao danas panel diskusiju na temu „Budućnost telekomunikacija“ u kojoj su učestvovali: Srini Gopalan, član Uprave Dojče Telekoma za Evropu, Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, i Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.
Telekom organizovao panel diskusiju „Budućnost telekomunikacija“
Portal AnalitikaIzvor

Panel diskusija posvećena ulozi telekomunikacionih operatora u velikoj digitalnoj transformaciji društva otvorila je brojna važna pitanja koja će obilježiti industriju u narednom periodu. Koji su trendovi današnjice;mogu li operatori ostati na nivou tradicionalnih pružaoca telekomunikacionih usluga; kako će industrija izgledati u budućnosti, samo su neka od pitanja sa današne diskusije. Jedna od ključnih poruka sa panela je da telekomunikacioni operatori moraju biti otvoreni za promjene i iskoristiti novine koje tehnološka revolucija donosi, kako bi unaprijedili svoje poslovanje i pružili nove mogućnosti za svoje korisnike.

 

Govoreći o evropskim trendovima, Srini Gopalan je istakao da Dojče Telekom predvodi inovacije u tehnologiji i digitalizaciji evropskog društva. Dojče Telekom je ostvario prvu 5G konekciju uživo prošle sedmice u svojoj komercijalnoj mreži u Berlinu, u Njemačkoj. Ovo dostignuće je pokazalo koliko je Dojče Telekom zaista u mogućnosti da pruži superiorno iskustvo svojim korisnicima. Gopalan je naglasio da će, zahvaljujući 5G mreži, digitalizacija u Evropi uskoro ući u potpuno novu fazu.

 

Govoreći o digitalnoj transformaciji, Gopalan je istakao tri ključna elementai to: promjene u ponašanju korisnika, dostupnost sve veće količine podataka i komunikacija inteligentnih uređaja (M2M – mašine sa SIM karticama).

 

Na kraju, Gopalan je istakao kako će se u narednih nekoliko godina telekom industrija promijeniti na način da operatore neće posmatrati kao pružaoce fiksnih i mobilnih usluga, već kao komunikacione kompanije.

 

Davor Tomašković je govoreći o trendovim u Hrvatskom Telekomu, rekao: “Velika smo telekom i ICT kompanija, koja je napravila značajan iskorak u regiju. Svake godine investiramo sve više, u mrežu, STEM područje i inovativne usluge koje korisnicima donose veće internet brzine, više zabave i kvalitetniju korisničku podršku. S druge strane u Hrvatskoj su još uvijek troškovi poslovanja veći od EU prosjeka, među rijetkima u Evropi plaćamo pravo puta (službeno postavljanje kablova) i najskuplju cijenu  radiofrekvencijskog spektra što značajno usporava tehnološki napredak naše zemlje. Tu vidim veliki prostor u kojem se mogu osloboditi značajna sredstva našoj kompaniji i usmjeriti ih u smanjenje tehnološkog jaza sa Evropom.“

 

Odgovarajući na pitanje u koje bi tehnologije telekomunikacioni operatori na malim tržištima trebali ulagati, Nikola Ljušev je istakao da ne misli da postoje tehnologije koje su ekskluzivne samo za velika tržišta, ili druge koja su optimalna za mala. Upoređujući Njemačku od 80 miliona stanovnika i Crnu Goru od 620 hiljada, istakao je da bez obzira na veličinu tržišta, tehnologija je ista, ono što postoji u Njemačkoj (4G, 4G+, optika, turdboDSL, IPTV, itd.) dostupno je i korisnicima u Crnoj Gori.

 

Ono što vidi kao veliki potencijal jeste uloga operatora u digitalizaciji društva, posebno u javnom sektoru, kako bi se smanjila administracija i građanima omogućile jednostavnije procedure. Crnogorski Telekom i Dojče Telekom grupa mogu ponuditi puno u ovom segmentu i tu vidi veliki potencijal u saradnji i sa državom i sa biznis zajednicom.

 

Na kraju, govoreći o tome koji je trend koji vjeruju da će obilježiti naredni period u industriji, sva tri govornika su se saglasila da je vještačka inteligencija ono što će obilježiti blisku budućnosi i tema je koja već sada privlači veliku pažnju javnosti.

 

Nakon panel diskusije, prisutnima su predstavljeni rezultati i dalji planovi Crnogorskog Telekoma. Posebno je istaknuta posvećenost ulaganjima u razvoj infrastrukture, kako bi korisnicima obezbijedili najsavremenije i najkvalitetnije telekomunikacione usluge. Samo u protekle dvije godine uloženo je preko 60 miliona eura, što najbolje govori o strateškom opredjeljenju da se na bazi tehnološkog liderstvaobezbijedi najbolje korisničko iskustvo.

Imajući u vidu sve veće potrebe korisnika za mobilnim internet servisima, kompanija je posebnu pažnju posvetila razvoju mobilne mreže. Trenutno pokriva čak 95% naseljene teritorije uCrnoj Gori sa 4G mrežom koja donosi brzine do 150 Mbps. Na nekoliko lokacija dostupne su i brzine od 300 do 400 Mbps, uzi 4G+ tehnologiju. U fiksnom segmentu, za više od polovine domaćinstava u Crnoj Gori dostupni su širokopojasnipriključci velikih brzina, prije svega na osnovu razvoja i širenja optičke mreže, kao i kroz ulaganja u postojeću bakarnu infrastrukturu sa unaprijeđenom novom tehnologijom. Zahvaljujući ulaganjima, prosječna brzina korisničkog internet paketa je porasla za 40%, samo tokom 2017.

 

Pored investicija u najbolje telekomunikacioneusluge, naglašena je i posvećenost podršci i razvoju zajednice i istaknuta ulaganja od preko 8,5miliona u raze društveno odgovorne projekte u proteklih 10 godina.

 

 

Portal Analitika