Društvo

Burić: Morača dijelom presušila, prijeko potrebna izgradnja akumulacije

Morača je dijelom presušila, a većinom svog toka bilježi rekordno nizan nivo vode. Sušnom ljetnjem periodu poklekla je Zeta kao i Skadarsko jezero. Ukoliko, uskoro, ne bude novih padavina očekuje se još niži nivo vode, te je izgradnja akumulacije prioritet za Crnu Goru, smatra hidrološki ekspert prof. dr Mihailo Burić.
Burić: Morača dijelom presušila, prijeko potrebna izgradnja akumulacije
Portal AnalitikaIzvor

Ekstremno visoke temperature ovog ljeta osim požara koji svakodnevno zadaju nove muke našim vatrogascima, uticale su i na stanje rijeka i jezera. Najnovija mjerenja su pokazala rekordno nizak vodostaj na Morači na hidrološkoj stanici Podgorica, gdje je voda niža za 23 centimetra. Takođe vodostaj Skadarskog jezera je niži za tri centimetra. 

Diplomirani inžinjer geologije i doktor tehničkih nauka Mihailo Burić za Portal Analitika kaže da je to uobičajena pojava u ljetnjim mjesecima ali da nikada nije bilo drastično kao što je ove godine.

''Nadam se da Hidrometeorološki zavod kao nadležna institucija, prati ovako kritično hidrološko stanje, s obzirom da su do sada ovako nezabilježeni niski vodostaji vjerovatno će i dalje opadati. Smatram da bi obavezno trebalo mjeriti proticaje i Drima i rijeke Bojane jer bez tih mjerljivih podataka ne može se praviti dobra analiza. Što se tiče Morače ona je dijelom presušila i sada jedino teče rijeka Zeta. To se dešavalo i ranije ali ne u ovoliko drastičnoj mjeri. Ako ne bude uskoro padavina sigurno će vodostaji i proticaji i dalje opadati'', kazao je Burić.

moraca-bioce

On je dodao da zbog prevelike razlike u vodostaja i vodotoka u ljetnjim i jesenjim mjesecima, Crnoj Gori je prijeko potrebna izgradnja akumulacije. 

''Već godinama pričam da su akumulacije prijeko potrebne u Crnoj Gori zbog izravnanja režima proticaja. Većina naših vodotoka ima bujični karakter i imamo prevelike vode tokom jesenji i proljeća a premale tokom ljeta i zime. Time bi se drastično popravilo stanje i ne bi imali situaciju kao što je imamo danas'', zaključio je Burić.

L.Đ.

(foto: podgoricki vremeplov)

Portal Analitika