Crna hronika

Muškarci ubijaju iz koristi, žene najčešće iz ljubomore

Ako je suditi prema statistici, muškarci su predodređeni za činjenje krivičnih djela i tu nema jednakosti polova. Prema podacima Monstata, tokom 2016. godine zabilježeno je 4.000 krivičnih djela, a od ukupnog broja za razne vrste ogrešenja o zakon osuđeno je 156 žena i čak 1.960 muškaraca.
Muškarci ubijaju iz koristi, žene najčešće iz ljubomore
Portal AnalitikaIzvor

Kada se statistika razloži na vrste krivičnih djela stiže se do još zanimljivijih podataka. Tako, kako navodi advokat Zdravko Begović, teške oblike krivičnih djela u velikom broju počine muškarci, ali su žene ,,ravnopravne“ kada su krađe u pitanju. - U posljednje vrijeme svjedoci smo da ima dosta krađa, gdje su počinioci i muškarci i žene, a pogotovo su aktuelne u ljetnjem periodu. To su organizovane bande iz Bugarske i Srbije. Dolaze na primorje i sa mladićima sjede na plaži i vrebaju potencijalne žrtrve. Međutim, policija dobro radi svoj posao i stalno dežura, tako da i kada se dogodi krađa, počinioci odmah budu privedeni pravdi - kazao je Begović.

Motivi

Kako je kazao Begović, kod najtežih krivičnih djela – ubistava - redovno se događa da ga muškarci čine iz koristoljublja. - Žena gotovo nikad to ne uradi iz koristoljublja, već kada je napadnuta ili zlostavljana, eventualno kada je neuračunljiva. Nekad je to i iz ljubomore - dodao je Begović. Žene su, kako je dodao, ,,naivnije“ ili iskrenije jer su motivi za izvršenje negdje i opravdaniji. - One se pred sudom brane istinom, bez namjere da bilo šta sakrivaju ili da koriste eventualne praznine u istrazi - dodao je Begović. On je ispričio da žene pred istražninm organima, ali i kada počne proces uvijek pričaju ono što se zaista desilo i dočaraju stanje u kojem su bile kada su počinile kriivično djelo. - Prenose sudu svoje lične osjećaje i stanje u kojem su bile. U prinicipu uvijek, bez obzira na težinu posljedice, laička i stručna javnost je na strani tih žena jer zaista situacija u kojoj su se našle, ako nije to bila nužna odbrana, negdje po nekim božijim pravilima opravdavale su takve postupke - istakao je Begović.

Kajanje

- Svaki iskusni advokat će pogledati prvo stanje u spisima predmeta i ako tu ima puno dokaza, onda će savjetovati branjenika da je časnije i mudrije da prizna i da se pokaže doza kajanja. Onda će taj opšti utisak pred sudom i porodicom biti možda malo blaži, pa će se makar i na takav način oprati savjest. Međutim, ima i onih koji insistiraju na tome da tvrdimo da nije počinio krivično djelo i da se svim silama trudimo da dokažemo da to nije tako, iako su oni preko puta nas, sudije, vrlo iskusni i teško ih je prevariti - objasnio je Begović. On je pojasnio da kao advokat nema straha kada treba da brani osobu koja je počinila najteže krivično djelo. Prema Begovićevim riječima, nije lako biti advokat u predmetima kada osoba počini ubistvo. (Pobjeda)

 

Foto: shutterstock

Portal Analitika