Društvo

Od danas obuka nastavnika: Kako novi program prilagoditi starim udžbenicima?

Zbog reforme obrazovanja, ovaj četvrti septembar za nastavnike i učenike neće biti lak. Dok se učenici raduju manjem obimu gradiva, nastavnici su od danas na obuci. Oni samo za par dana trebaju da prilagode novi program istim, starim udžbenicima.
Od danas obuka nastavnika: Kako novi program prilagoditi starim udžbenicima?
Portal AnalitikaIzvor

“Iz pojedinih predmeta obim gradiva je smanjen za 10 posto, a smanjene norme sa 20 na 18. Udžbenici neće moći to da prate, jer procedura izdavanja udžbenika traje najmanje godinu godinu i po dana, tako da se organizuju seminari da bi nastavnici program za ovu školsku godinu mogli da prilagode učenicima”, objasnio je Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Na pitanje je li teško prilagoditi se za samo par dana, Pavićević kaže da će biti problema sigurno biti.

“ Iako nas Zavod za školstvo i svi ubjeđuju da neće biti problema, mi smo skeptici, ali nadam se da će se kvalitetom nastavnika premostiti problemi. Iako smo mi bili za to da se početak reforme pomjeri za kasnije zbog detaljne pripreme, analiza, vidjećemo kako će to ići, pratićemo tokom čitave godine, pomagati, intervenisati. Sigurni smo da će problema biti, ali se nadamo da neće biti velikih koji će poremetiti nastavu”, dodaje Pavićević.

Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete nas ubjeđuju da crnogorski obrazovni sistem, nakon sprovedenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu. Đaci će najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova, objašnjava Milica Lekić, PR Ministarstva prosvjete.

Korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave, navodi Lekić.

“Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30%. Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. Riječ o tehničkom pitanju i nije vezano za obim gradiva koji će se učiti. Novi naslovi su iz Fizike 7. 8. i 9. razred, Engleski jezik za sve razrede srednje škole, Matematika za prvi i drugi razred gimnazije i Biologija za drugi razred gimnazije, ali nisu vezani za reformu već su planirani od ranije”, objasnila je Lekić.

Probleme će, kako je ranije saopšteno, rješavati u hodu.

Tako, na primjer, biologija u devetom razredu treba da izučava ekologiju po novom programu, a po starom programu učenici su je izučavali u šestom i sedmom razredu.

-E sad, učenici koji su to već prošli i kreću u deveti razred, da ne bi ponavljali gradivo, nosiće udžbenik iz biologije za osmi razred. Dakle, biće tu malih odstupanja od normalne procedure –  saopšteno je ranije iz Zavoda za školstvo.

To, medjutim, nije jedini primjer. Građansko obrazovanje koje je do sada bilo obavezno u šestom i sedmom razredu po novom će biti izborni za sedmi i osmi ili osmi i deveti. Engleski kao obavezni prvi strani jezik uveden je iako u Crnoj Gori ima škola gdje je prvi jezik bio ruski – tako da se toj djeci se mora obezbijediti da završe školu po starom.

Takođe, fond časova na kojem će đaci učiti drugi strani jezik smanjen je sa tri na dva časa po razredu, ali počinje da se uči godinu ranije. Znači: po dva časa od šestog do devetog razreda, do sada je bilo po tri od sedmog do devetog. Tako da ostaje nejasno i od čega počinju  učenici koji na jesen upisuju sedmi razred, a u šestom drugi strani jezik...

 

I.D.

 

 


 

Portal Analitika