Muzika

Note pjesme "Elenor Rigbi" procijenjene na 26.000 dolara

Originalne, rukom zapisane note za pjesmu Bitlsa "Elenor Rigbi", stavljene su na aukcijsku prodaju, a očekuje se da se neće prodati po cijeni nižoj od 26.000 dolara.
Note pjesme "Elenor Rigbi" procijenjene na 26.000 dolara
Portal AnalitikaIzvor

"Očekujem da će se ljudi širom svijeta nadmetati za ovo jedinstveno remek djelo“, rekao je Pol Ferveder iz aukcijske kuće Omega.

Note je zapisao pokojni producent Bitlsa, Džordž Martin, a potpisao ga je i Pol Mekartni. Pored nota, na papiru je zabilježen i plan da se pjesma snimi u studiju broj dva londonskog Ebi Rouda, kao i da će svirati četiri violine, dva violončela i dvije viole.

Naziv pjesme objavljene 1966. godine, prema ranijim tvrdnjama Mekartnija, inspirisan je glumicom Elenor Bron, koja je godinu dana ranije tumačila glavnu ulogu u filmu o Bitlsima "Help!", a Rigbi je poteklo od brenda vina, tvrdili su autori.

Pjesma "Eleanor Rigby" je objavljena na B strani ploče "Yellow Submarine", i opisuje heroinu koja svoje pravo lice krije od svijeta i sebe osuđuje na samoću.

2108bitlsi2

Tek se osamdesetih godina prošlog vijeka pojavila informacija da ime Elenor Rigbi stoji ugravirano na jednom nadgrobnom spomeniku u dvorištu crkve u Liverpulu, gdje su se Pol Mekartni i Džon Lenon upoznali na žurci 1957. godine. Na spomeniku takođe piše da je Elenor Rigbi preminula 1939. godine u četrdeset četvrtoj godini života.

Međutim, Pol Makartni je do danas ostao pri svojoj verziji priče - 2008. godine je rekao da je Elenor Rigbi izmišljeni lik, proizvod njegove mašte.

"Ako neko želi da potroši novac na dokument koji dokazuje da izmišljeni lik zaista postoji, ja se neću buniti“, rekao je tada Makartni.

Na prodaju je i minijaturna Biblija, iz 1899, u kojoj se nalazi rukom napisano ime Elenor Rigbi.

Aukcija će biti održana 11. septembra u Voringtonu, blizu Liverpula, prenosi AFP.

 

Izvor: N1

Foto: AFP

Portal Analitika