Abiznis

Nakon odluke njemačkih organa: Stižu polovnjaci više klase po bagatelnim cijenama

Ako ste planirali da u skorije vrijeme kupite novo auto savjetujemo vam da sačekate malo, jer bi cijene polovnih automobila uskoro mogle biti niže, a ponuda mnogo "bogatija".
Nakon odluke njemačkih organa: Stižu polovnjaci više klase po bagatelnim cijenama
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka i Švajcarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuče veliki broj vozila proizvedenih prije 2009. godine. Pošto je Njemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za Crnu Goru i region, balkansko tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cijenama, što bi za sobom povuklo i pad cijena ostalih polovnih automobila.

Radi se o, prema grubim procjenama, 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard - euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u gradovima, a u Švajcarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će "raščišćavanje" u tim zemljama trajati ukupno tri godine. Ova "smjena vozila" dešava se svakih nekoliko godina, kad se promjene standardi u pojedinim zemljama.

Trgovci polovnim automobilima pojašnjavaju da bi iz Njemačke i Švajcarske trebalo da stignu vozila proizvedena prije najviše osam godina i njihova cijena je, za najnižu klasu, oko 3.500 eura. Ako se Njemcima i Švajcarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cijenama, realno je očekivati da će doći do obaranja cijena svih "polovnjaka". Niko, međutim, za sada ne može da procjeni koliko bi procenata generalno polovni automobili trebalo da pojeftine, a najveći ograničavajući faktor je niska kupovna moć stanovništva.      

 

diselgate

"Dieselgate" kao povod: Kao posljedica velike afere Dieselgate, u kojoj je najveći njemački proizvođač automobila Folksvagen varao na testovima ispuštanja štetnih gasova, njemačka vlada planira da do kraja ove godine ograniči kretanje starijih dizelskih automobila u gradovima, a dugoročno da ih potpuno izbaci iz gradskih centara kako bi se smanjila emisija azotnih oksida. Vozila sa dizel motorima koja ne zadovoljavaju najnovije Euro 6 norme, neće moći da saobraćaju u gradskim jezgrima, gdje je koncentracija štetnih gasova najveća.

Upravo je azotni oksid, uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađi koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su, prema tome, štetniji i prljaviji od benzinskih. Azotni oksid je jedan od glavnih uzročnika smoga. Dizelski motori u prosjeku emituju 15 posto manje ugljen dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emituju četiri puta više azotnog dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađi.

Njemački gradovi imaju ekološke zone, u kojima je već ograničen promet vozilima određenih kategorija. Takođe, Pariz do 2020. planira da zabrani promet dizelskim autima. Po jednoj od prelaznih mjera, koja je nedavno stupila na snagu, svi automobili registrovani prije 1997. i motocikli prije 1999. ne smiju u centar Pariza radnim danom od osam do 20 sati. London je još 2003. godine uveo naplatu poreza za ulazak automobila u strogi centar grada, kako bi smanjio gužve i zagađivanje.

Koliko para toliko muzike: I dok države u Evropi preduzimaju pomenute mjere iz ekoloških ili ekonomskih razloga, u iščekivanju da električni automobili budu sve zastupljenije prevozno sredstvo, u Crnoj Gori su, prema riječima prodavaca polovnih automobila, najtraženija vozila koja zadovoljavaju najnižu dozvoljenu euro 3 normu i koja su proizvedena od 2000. godine, sa cijenom od oko 2.000 eura.

polovnjak

Podići normu na euro 4: Vlasnik podgoričkog auto placa "Mobile Namos" Goran Radonjić izjavio je za Portal Analitika da se može očekivati pad cijena polovnih automobila i da je pravi čas da Crna Gora sa euro 3 norme, koja dozvoljava uvoz kola do 18 godina starosti, pređe na euro 4 normu, koja toleriše uvoz vozila maksimalne starosti 10 godina.

"Moramo razmišljati u pravcu da se zakon promjeni i podigne norma na euro 4, u suprotnom ostaćemo jedini u regionu sa normom euro 3, zajedno sa Srbijom. Bosna i Hercegovina, iako se kupovna moć njihovih građana ne razlikuje od kupovne moći naših, je uvela euro 4. Kad se podigne norma doći će do pada cijena. Ako euro 3 norma ostane na snazi i nastavi trgovina automobilima koji su 2000. godište doći će do zasićenja na tržištu i voziće se lošija vozila. Naravno da je kupovna moć vrlo bitna, ali insistiranjem na euro 3 normi i dalje će se kupovati loša vozila, sa velikom kilometražom i koja iziskuju popravku - naglasio je Radonjić.  

Kompenzacija, na rate ili "na obraz": Vlasnik cetinjskog auto placa "Mont - Auto" Milutin Vukićević kazao je za Portal Analitika da ne očekuje da će biti značajnijih korekcija cijena na tržištu zbog niske kupovne moći stanovništva.

- Crna Gora nije veliko tržište i procentualno mali broj tih automobila će završiti kod nas. S obzirom da je ovaj posao, da tako kažem, izdušio, mislim da cijene polovnih automobila neće ni rasti ni padati. Cijene polovnjaka su već pale, ali se to nije odrazilo na obim prometa jer potencijalni kupci nemaju novca. Kakva je kupovna moć najbolje pokazuju primjeri da se kupuju automobili sa kvarom, pa se popravljaju - ističe Vukićević.

On kaže da je u zadnjih par mjeseci samo dva auta prodao za gotovinu.

- Potražnja je takva da se redovno nudi kompenzacija, ili se traži da se auto kupi na rate, ili da ga čekam dok ne nabavi novac, narodski rečeno "na obraz". U takvim uslovima je teško baviti se ovim poslom, a naročito imajući u vidu da se više ne može zaraditi koliko se uloži - pojasnio je Vukićević.

U Crnoj Gori se godišnje registrruje  oko 170 hiljada automobila. Svega oko četvrtine su automobili  mlađi od osam godina.

Siniša GORANOVIĆ

 

 

Portal Analitika