Region

Prva žrtva vrućina: Mladić u Sarajevu džogirao i preminuo

Neimenovani mladić iz Sarajeva preminuo je tokom džogiranja i on je prva žrtva žestokog toplotnog talasa u BiH, prenosi sarajevski “Avaz“.
Prva žrtva vrućina: Mladić u Sarajevu džogirao i preminuo
Portal AnalitikaIzvor

“Mladić u Sarajevu je džogirao, pozlilo mu je i to se završilo smrću. Imali smo i slučaj mladog čovjeka koji je po ovim ekstremnim temperaturama cijepao drva, ali smo uspjeli da ga reanimiramo“, navodi direktorka Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović.

Osim toga, ona navodi da građani “jednostavno ne slušaju upozorenja ljekara“, kao i da se kreću izlažu fizičkom naporu u vremenu u kojem to ne bi trebalo da rade.

Zbog toplotnog talasa u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu povećan je broj intervencija Hitne pomoći na javnim mestima, navodi “Avaz“.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH temperatura u Srebrenici i Zvorniku iznosi 32 stepena, u Sarajevu, Banjaluci, Bihaću, Neumu, Prijedoru i Tuzli je 34, dok je u Zenici, Sanskom Mostu i Doboju za stepen više.

U Bijeljini i Trebinju je 36, Mostaru 38, a najtoplije je u Čapljini gdje je 40 stepeni.

Zbog izuzetno toplog vremena RHMZ Srbije će u četvrtak proglasiti crveni meteo-alarm. Za vikend je prognozirano i 40 stepeni.

Osvježenje, ali ne veće, moglo bi da stigne u ponedjeljak.

Portal Analitika