Region

Izetbegović prijavio Dodika Tužilaštvu i Incku

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se državnim i međunarodnim institucijama zbog izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodikova da su "Bošnjaci starosjedeoci Podrinja okupatori".
Izetbegović prijavio Dodika Tužilaštvu i Incku
Portal AnalitikaIzvor

Citirajući izjavu Dodika da su "Bošnjaci starosjedeoci Podrinja okupatori", Izetbegović je kazao da se radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika o BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Obzirom da nije bilo očekivane reakcije, obratio sam se visokom predstavniku (Valintin Incko), Tužilaštvu BiH, kao i članicama Upravnog odbora PIC-a (Vijeća za implementaciju mira) da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS", rekao je Izetbegović.

Kako je naveo, Dodik je Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) više puta nazvao neprijateljskom organizacijom i dodao da mu Ustavni sud, pravosuđe BiH i OSA očigledno stoje na putu.

"Ja branim čitav taj sistem koji brani ustavnopravni poredak BiH i brani BiH od organizovanog kriminala", rekao je Izetbegović.

On je pozvao i nadležene institucije da ne potcjenjuju ponovljene prijetnje smrću čelnim ljudima Islamske zajednice u BiH i da daju zaštitu imamima u BiH.

Izvor: N1

Foto: ANADOLIJA/Admir Krehmiç

Portal Analitika