Društvo

Ministarstvo kulture: Lokalna uprava i inspekcija nadležne za spomenik Račiću

Spomen-obilježje Puniši Račiću kod Andrijevice nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica, pa u skladu sa članom 10 Zakona pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje, saopštili su iz Ministarstva kulture.
Ministarstvo kulture: Lokalna uprava i inspekcija nadležne za spomenik Račiću
Portal AnalitikaIzvor

- U skladu sa članom 27 Zakona, organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spriječe bespravno podizanje spomen-obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno rješenja o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obilježja.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem Zakona o spomen-obilježjima i propisa donijetih na osnovu ovog Zakona vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora, preko inspekcije za zaštitu kultirnih dobara i kulturne baštine, a u skladu sa ovim zakonom i zakonom koji se uređuje inspekcijski nadzor - stoji u odgovoru Ministarstva kulture.

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Prust
14.07.2017. 23:11

Ma cus ministarstvo i njihove eksperte za gluposti.Dozvolili ste da ovo preraste u medjudrzavni problem i da li razumijete sta znaci ovo strasilo.Hitno treba poslati ekipu da ga digne u zrak i graditelje kazniti i poslati na trijeznjenje u Spuz!!!!!!

9
0
P Po kratkom postupku:
14.07.2017. 22:26

Ruši !

7
0
R Ruši,ruši...
16.07.2017. 08:55

...i Barišića celivaj-ispod krvaih ruku na onome spomniku u Pakoštane kod naših susjeda..momče crnogorče-iz preka...?

1
0
S Sto prije !
14.07.2017. 22:06

Molimo da se kaze datum uklanjanja spomenika da ne bude ko sa limenkom na Rumiji

13
1
B Bajica
14.07.2017. 20:59

Za ovo treba da snose odgovornost ANB usno odijeljenje,izgleda ovo ce da bude ka metalna crkva na Rumiji.U ovoj drzavi samo se Amfi pita,da vidimo kome basta da ukloni ovu rugobu.

17
3
K Kulturno dobro
14.07.2017. 20:18

Kada je Ministarsvo kulture sva spomen obilježja u Crnoj Gori proglasila kulturnim dobrima, onda se nije osvrtalo na Zakon o spomen obilježjima. Sada, kada treba uzeti u ruke "vruć krompir" onda se proglašavaju nenadležnima, pozivajući se upravo na Zakon o spomen obilježjima. Oće li se ko u Crnoj Gori pozabaviti ovakvim voluntarizmom i sprdačinom sa zakonima ove države i sa strukom i oće li neko konačno odgovarati što su na taj način stvoreni uslovi da ćemo doći u situaciju da se i spomen obilježja atentatora, kvislinga i zločinaca, ne samo podižu već, koliko sjutra, predlažu za kulturno dobro Crne Gore.

29
0
k kapa
14.07.2017. 20:10

Da se u Beranama kao u Andrijevici čekalo.ko.je nadležan:Opština ili Država danas bi Pavle Djurisic iz sela Zaostro gledao na Berane. Na osnovu moje reakcije kao odbornika je Milo.Djukanovic srušio postolje i spriječio podizanje spomenika Pavlu Djurisicu!!' ovdju su.nadležni pokušali da podvale Crnoj Gori! Svi akteri moraju biti.kažnjeni! spomenika

12
0
R R
14.07.2017. 19:17

Za ovo treba da je nadlezna Drzavna bezbjednost i tuzilastvo, a ne ministarstvo kulture ,mjesna zajednica i lokalna inspekcija. Ovdje se neko sprda sa Drzavom

18
0
M Martin
14.07.2017. 16:22

Sramota te se Ministarstvo Kulture,

18
3