Društvo

CETINJE: Održana manifestacija "Miris lipa i meda"

Tradicionalna manifestacija „Miris lipa i meda“ i ove godine je, kao i prethodnih 21, na Balšića pazaru na Cetinju okupila je preko 40 izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda iz Crne Gore i okruženja. Smotra koju svake godine na Petrovdan organizuje najstarije pčelarsko društvo „Cetinje“, u saradnji sa Prijestonicom i Turističkom organizacijom Cetinja, privukla je veliki broj ljubitelja pčelarenja, zdravih proizvoda na bazi meda, domaćih posjetilaca i turista.
CETINJE: Održana manifestacija "Miris lipa i meda"
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući manifestaciju gradomačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović ja kazao da ga raduje što i ovogodišnju manifestaciju bilježi odličan odziv pčelara – ne samo cetinjskih, pa ni crnogorskih, već i pčelara iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

„To uvjerava da smo uspjeli očuvati ključne karakteristike koje su i prošlih godina krasile našu smotru – masovnost, zastupljenost proizvođača sa različitih prostora, a prije svega i iznad svega – kvalitet. Taj kvalitet ne ogleda se samo u finalnim proizvodima. On je oličen u vašem radu, u vašim ulaganjima i u vašoj posvećenosti pčelarstvu, kao grani koju na Cetinju prepoznajemo kao posebno važnu“, istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On je pohvalio rad Udruženja pčelara Cetinja i zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, čiji se doprinos, kako je naglasio, ne mjeri samo ovim činom.

„Počev od rada savjetodavnih službi, sve do organizacije studijskih posjeta – taj je organ u kontinuitetu davao primjer dobre podrške. Vjerujem, međutim, i kako ćemo sa sličnim aktivnostima i zajedničkim radom nastaviti – kako bi već sljedeće godine, možda baš na ovom mjestu, predstavili još bolje rezultate“ kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u MPRR, Danijela Stolica, kazala je da ovakve manifestacije služe da pčelari razmijene iskustva i da je važno da se očuva tradicija. Ona je nagladila da će Ministarstvo i dalje podržavati pčelare koji su, zbog nepovoljnih klimatskih uslova protekle dvije godine, imali smanjenu proizvodnju meda.

„O crnogorskom medu ne treba mnogo da govorimo, on je nadaleko poznat. Naš med je prepoznat po kvalitetu i imamo potencijal da ga izvozimo. Zato moramo više raditi kako bi proizveli veće količine meda koji bi se našao na evropskom tržištu“, naglasila je Stolica.

Predsjednik Udruženja pčelara Cetinja, Mladen Bošković je kazao da bi danas na Cetinju bilo mnogo više izlagača da im je pčelarska godina bila naklonjena. On je kazao da Udruženje pčelara Cetinja ima 102 člana, što je prema broju stanovnika ubjedljivo na prvom mjestu u odnosu na druge crnogorske gradove.

„Pčelarstvo kod nas ima perspektivu i Cetinje može napraviti brend od ovog vrhunskog proizvoda, koji po kvalitetu ne zaostaje za najboljim evropskim proizvodima“, kazao je Bošković. 

Na manifestaciji su tradicionalno dodjeljena i priznanja. Priznanja su dobili Osnovna škola „Njegoš“, Dječji vrtić „Zagorka Ivanović“, KUD „Njegoš“, Milorad Taki Latković i pčelar Dragiša Jovanović.

U umjetničko-zabavnom programu učestvovala su djeca iz vrtića, OŠ „Njegoš“, KUD-a „Njegoš“, Zdravko Đuranović i drugi.

Portal Analitika