Region

Dodik prijeti "političkim haosom" zbog praznika BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ultimativno je zatražio od Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 1. marta i 25. novembra kao Dana nezavisnosti, odnosno Dana državnosti BiH, zaprijetivši kako će u protivnom u zemlji nastati „politički haos“.
Dodik prijeti "političkim haosom" zbog praznika BiH
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za sjutra trebalo da odlučuje o zahtjevu grupe parlamentaraca u parlamentu Republike Srpske koji su u decembru prošle godine zatražili da se 1. mart i 25. novembar proglase neustavnim praznicima. Takav zahtjev uslijedio je nakon što je Ustavni sud BiH neustavnim praznikom proglasio 9. januar koji u RS obilježavaju kao dan tog entiteta.

Vlasti u RS-u odlučile su da uzvrate udarac tako što će 9. januar ipak obilježiti, pa čak i organizovati paradu u Banjaluci, a potom su odlučili da dovedu u pitanje praznike koji simbolizuju državnost BiH jer se 1. mart obilježava u znak sjećanja na referendum sproveden 1992. godine, kada je velika većina građana BiH glasala za nezavisnost od bivše SFRJ.

Datum 25. novembra obilježava se u znak sjećanja na 1943. godinu kada je na Drugom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH - ZAVNOBiH potvrđena državnost BiH kao ravnopravne federalne jedinice u sastavu nove jugoslavenske države.

Podnosioci zahtjeva Ustavnom sudu smatraju kako je riječ o neustavnim praznicima jer ih u RS-u ne priznaju, a takvo mišljenje dijeli i Dodik.

- Sigurno je da 1. mart nije dan koji mi obilježavamo, pa smo prema tome i mi ugroženi - Dodikovo je tumačenje ove situacije.

Ukoliko bi pak Ustavni sud BiH utvrdio suprotno, zaprijetio je Dodik, bila bi to poruka Srbima da „nemaju više što da traže u BiH“.

Više od dvije decenije nakon završetka rata u BiH, političke stranke u toj zemlji nisu uspjele da se dogovore o tome koje bi praznike zajednički obilježavali, pa svaki od entiteta to čini na osnovu vlastitih zakona. Jedini praznici koji se u entitetskim kalendarima preklapaju su 1. januar i 1. maj.

T portal/Pixsell/Srdjan Ilic

Portal Analitika