Abiznis

Robert Čoban, "Kolor pres grupa": Da bi opstao u biznisu, treba da se mijenjaš

Balkanski kralj tabloida – to je titula koju godinama unazad nosi Robert Čoban, vlasnik izdavačke kuće ,,Kolor pres grupe“, čovjek koji svakog mjeseca iz svoje novinarske radionice širom bivše Jugoslavije izbaci nevjerovatan broj novina i magazina.
Robert Čoban, "Kolor pres grupa": Da bi opstao u biznisu, treba da se mijenjaš
Portal AnalitikaIzvor

Trenutno je u njegovom vlasništvu 84 magazina, 21 internet portal i brine se o 350 zaposlenih.

Sve je počelo sa studentskim listom ,,Indeks“ 1993. godine koji kasnije mijenja ima u „Svet“ - prvi srpski tabloid u smislu paparaco fotografija i primamljivih naslovnica.

Licence

Kako je Pobjedi kazao Robert Čoban, ove godine slavi 25 godina izdavaštva.

- Negdje od sredine 90-tih smo prestali da se bavimo politikom i počeli da se bavimo zabavnim temama. Od 2000. godine počeli smo da objavljujemo i uzimamo strane licence izdanja i da se širimo u regionu. Otvorili smo firme u Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj - kaže Čoban i dodaje da danas ima 84 magazina, 21 internet portal i više od 50 konferencija i raznih festivala koje održavaju tokom godine.

- Dosta putujem, pa tako dobijam i ideje. Trudim se da prenesem neka iskustva iz svijeta koja mislim da mogu biti primjenjiva u našim krajevima na način koji je moguće i finansijski i prosto da to ljude zanima i kada je riječ o magazinima i festivalima i konferencijama - kaže Čoban, koji trenutno ima 350 zaposlenih.

0207robert

Prilično veliki tim radi za njega i, kako ističe, uvijek ima i teškoća i problema i magazina koji ne idu i koji se gase.

- Prosto izdavački posao je takav da vi ne možete nikad da stojite, tapkate u mjestu. Morate stalno nešto da mijenjate, da izmišljate nove stvari, magazine, događaje, konferencije. Ono što ne ide da gasite. Od toga momenta kada prestanete da se mijenjate to znači da ste gotovi, stalno morate da se dograđujete - naglasio je naš sagovornik.

U Crnoj Gori je firmu osnovao još 2009. godine, kada je počeo da izdaje magazin „Ljepota i zdravlje“.

- Posljednjih godina radimo brojne projekte zajedno sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu, specijalna izdanja posvećena Crnoj Gori od magazina „Hello Travel“ do „Diplomacy And Commerce“. Mislim da je Crna Gora kao turistička destinacija i kao destinacija za investitore zanimljiva i ljudima u Srbiji i u regionu, i ima materijala o čemu da se piše i razgovara - kazao je Čoban.

Njegova formula uspjeha je kaže da se mijenja neprekidno i da se nikad ne robuje predrasudama.

- Evo sad radimo i dovijeka ćemo raditi, ali ukoliko tržište pokaže da to što radimo ne valja, mi ćemo to prestati da radimo i početi raditi nešto novo što će biti prilagođeno tržištu i novim formama. Dokazali smo i da u eri digitalnih komunikacija i dalje možemo da radimo stvari koje su u printu, koje su štampane, da radimo i rente, konferencije, festivale - kazao je Čoban.

On podsjeća da su radili Oktobar fest, festival u Novom Sadu sa 15.000 ljudi.

- Prosto nije važno koja je forma, da li je digital, da li je print. Važno je da li je kontent i da li je to ljudima zanimljivo. Sve ostalo je nebitno - ističe Čoban.

0207robert1

Opstanak

On naglašava da print izdanja koja se ne mijenjaju izumiru, a ona izdanja koja su zanimljiva, inovativna, koja se mijenjaju, će uvijek opstati.

- Kao što nije nestao bioskop, radio, televizija, kao što nije nestalo pozorište pojavom bioskopa, tako neće nestati ni print, prosto samo sve to mora biti dovoljno dobrog kvaliteta da bi ljudi konzumirali - poručuje naš sagovornik.

On dodaje da je Crna Gora najmanje od tržišta u regionu i da je teško na takvom tržištu u današnjoj situaciji izdavati posebna izdanja redovno, ali za periodična za turizam i investicije kaže da itekako ima prostora.

Novi projekti u Crnoj Gori

Čoban naglašava da ovih dana rade povodom 13. jula, Dana državnosti, specijalno izdanje „Diplomacy And Commerce“, magazina posvećenog Crnoj Gori na engleskom jeziku.

- Ono ide u sve ambasade u Beogradu i u strane kompanije. U septembru u Budvi ćemo raditi konferenciju o hrani. Prošle godine smo imali Olivera Mlakara u Budvi, sad ćemo ponovo pozvati neke zanimljive likove iz svijeta kulinarstva, vlasnike restorana, gastro blogere, ljude koji se bave hranom. Šta god je zanimljivo, a može da se primijeni u Crnoj Gori mi ćemo raditi - kazao je Čoban.

N. Kovačević

Pobjeda

Portal Analitika