Društvo

Učenici će polagati Majstorski ispit, za 30 neopravdanih slijedi isključenje

Izmjenama i dopunama zakona o srednjem stručnom obrazovanju predviđeno je da učenici srednjih stručnih škola polažu Majstorski ispit. Obrađivač zakona nije prihvatio predlog da se umjesto dosadašnjih 30 neopravdanih časova za isključenje, uvede strožiji kriterijum - 20 neopravdanih.
Učenici će polagati Majstorski ispit, za 30 neopravdanih slijedi isključenje
Portal AnalitikaIzvor

Privredna komora je predložila da se u Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom obrazovanju dopuni odredba koja se odnosi na pripremu za polaganje mastorskog ispita na način da pripremu za polaganje majstorskog ispita pored škole, licenciranog organizatora obrazovanja odraslih, reprezentativnog udruženja poslodavacamože da realizuje i Privredna komora Crne Gore.

Obrađivač je prijedlog prihvatio imajući u vidu ulogu i značaj Privredne komore Crne Gore u ostvarivanju stručnog obrazovanja, kao i njene potencijale za realizovanje programa pripreme za polaganje majstorskog ispita.

Prijedlog jednog broja stručnih škola je i da se izmjeni odredba koja se odnosi na broj neopravdanih časova kao osnov za prestanak statusa redovnog učenika, tj. predloženo je brisanje ove odredbe, odnosno da umjesto dosadašnjih 30 neopravdanih časova u toku nastavne godine, učeniku prestaje status redovnog učenika ukoliko u toku jednog polugodišta ima 20 i više neopravdanih časova.

„Obrađivač nije prihvatio prijedlog budući da je učenik, saglasno odredbama zakona, dužan da redovno pohađa nastavu i redovno pravda izostanke. Takođe, postojeća odredba se u dosadašnjoj praksi primjene zakona pokazala kao bolje rješenje koje doprinosi boljoj disciplini učenika, redovnijem pohađanju nastave i blagovremenom ispunjavanju i drugih obaveza učenika“, navodi se u obrazloženju izmjena zakona.

P.Z.

 

 

Portal Analitika