Politika

Dizdarević: Opasnost od terorizma postoji i na Balkanu

Opasnost od terorizma postoji i za prostor Zapadnog Balkana, iako naš region nije „prioritet“ ekstremistima - ocijenio je u razgovoru za Pobjedu bosanskohercegovački analitičar, Zlatko Dizdarević.
Dizdarević: Opasnost od terorizma postoji i na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornik Pobjede, koji je izuzetan poznavalac Bliskog istoka i islama, kaže da je za teroriste još uvijek „atraktivnije“ pogoditi Pariz, London i Brisel nego neki od balkanskih gradova.

– To, međutim, ne znači ukoliko stvari nastave ovako kako sada idu da neće doći na red i Balkan – navodi Dizdarević, koji je bio urednik sarajevskog Oslobođenja, dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, glavni urednik sedmičnika Svijet i Nedjelja, a služio je i kao ambasador BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu. 

Na pitanje kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, on je kazao: 

- To je pitanje za milion dolara. Zavisi u kom pravcu će se stvari dalje odvijati. Kako sada stoje, postoje razlozi i za brigu i razlozi za nespokoj. Razlozi za nespokoj, po mom mišljenju, su u tome što nijesam siguran da međunarodna zajednica dovoljno jasno i odgovorno procjenjuje realnu situaciju u našem regionu. Mislim da u regionu postoji mnogo više problema nego što su oni spremni da priznaju i ako se te stvari ne lociraju na pravi način mislim da može doći do većih problema. Pripadam generaciji koja je, kada je počeo rat, govorila „ne- će biti od toga ništa“, zato što nijesmo bili realni i nijesmo stvari gledali onako kako treba. Prema tome, teško je danas kazati „biće ovako ili onako“, ali, nažalost, mislim da ima elemenata i za brigu, ali i za nadu - ocijenio je Dizdarević.

A, da li vidi realnu prijetnju od terorizma u našem regionu, imajući u vidu posljednja dešavanja i napade na Zapadu, on je rekao: 

- Terorizam je definitivno otvorena Pandorina kutija i nije pao s neba, već je rezultat ponašanja Evrope kroz minule decenije. To što se zatvaraju oči pred razlozima ekstremizma, koji je doveo do terorizma, je takođe jedna slabost EU. Mislim da vodeće evropske zemlje, do ovoga časa, nijesu ozbiljno, dokumentovano, strukturalno i odgovorno razgovarale o razlozima terorizma. Bavim se Bliskim istokom više od 30 godina i znam o čemu govorim. Zatvaranje očiju pred pitanjem - „Zašto ekstremizam i zašto terorizam“ je uslov da se on širi dalje. On je stvoren. Ima svoja uporišta i svoje razloge. Prema tome, opasnost od terorizma postoji i za ovaj prostor. U ovome času ne mislim da je naš prostor prioritet teroristima. Za njih je još uvijek atraktivnije pogoditi Pariz, London i Brisel nego neki od balkanskih gradova. To, međutim, ne znači ukoliko stvari nastave ovako kako sada idu da neće doći na red i Balkan - istakao je Dizdarević.

Opširnije u Pobjedi...
 

Portal Analitika