Društvo

Dom zdravlja PG: Izabrani doktori dnevno pregledaju i do 10.000 pacijenata

Dom zdravlja Podgorica je spremno dočekao projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda od kojeg i zdravstveni sistem i građani očekuju značajne benefite, a projekat se, prema preporukama Ministarstva zdravlja, sprovodi bez većih problema.
Dom zdravlja PG: Izabrani doktori dnevno pregledaju i do 10.000 pacijenata
Portal AnalitikaIzvor

- U Domu zdravlja Podgorica, kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou, dnevno se pregleda 7.000 do 10.000 pacijenata tako da gužve nijesu neuobičajena slika ispred ambulanti. Izabrani doktori se apsolutno pridržavaju uputstva koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, na osnovu kojeg procjenjuju da li je pacijentu potreban specijalistički pregled i, ukoliko jeste, upućuju ga najprije da odradi neophodnu dijagnostiku i nakon što je pripremljen zakazuju kod specijaliste, u skladu sa propisanom procedurom - navode iz Doma zdravlja Podgorica.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika dalje se navodi da crnogorski zdravstveni sistem teži stalnom unaprjeđivanju i osavremenjavanju, sa krajnjim ciljem dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima.

- U tom smislu pokrenut je i projekat elektronskog zakazivanja, koji je neophodan da bi se sistem uredio i kontrolisao. Kada je 2004. godine počela reforma primarnog nivoa zdravstvene zaštite i informatički umreženi domovi zdravlja, takođe je bilo nerazumijevanja, nesnalaženja i bojazni da li će sistem da zaživi i hoće li izabrani doktori imati dovoljno vremena da se od kompjutera posvete pacijentu. Svjedoci smo da je taj projekat u potpunosti zaživio. Očekujemo da će i elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u potpunosti zaživjeti, uprkos manjim problemima koji se dešavaju, ali koji se odmah u hodu i prevazilaze - dodaju iz Doma zdravlja Podgorica.

Portal Analitika