Društvo

Bošković-Gracijano: Italijanska vojska pomoći će crnogorskoj vojsci

Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Vojske R. Italije, generalom Klaudijom Gracijanom (Claudio Graziano), koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Takođe, sa generalom Gracijanom sastao se i načelnik Generalštaba VCG general potpukovnik Ljubiša Jokić.
Bošković-Gracijano: Italijanska vojska pomoći će crnogorskoj vojsci
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković se zahvalio na sveukupnoj podršci Ministarstva odbrane R. Italije Crnoj Gori u toku reformskog integracionog procesa, posebno naglasivši značaj zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, i iskustvo koje su pripadnici VCG stekli u operaciji EU ATALANTA, učešćem na italijanskim brodovima. 

General Jokić je informisao generala Gracijanija o najznačajnijim dostignućima Vojske Crne Gore u prethodnom periodu, posebno u oblastima razvoja interoperabilnosti i sposobnosti jedinica kao i doprinosu Vojske međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Takođe načelnik Generalštaba predstavio je je prioritete Vojske u periodu integracije u NATO, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja.

General Gracijani, koji je ujedno prvi načelnik Generalštaba u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori nakon njenog punopravnog članstva u NATO, poželio je dobrodošlicu našoj zemlji u Alijansu i istakao značaj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje u oblasti odbrane. General Gracijani izrazio je spremnost Vojske Republike Italije da pruže podršku Vojsci Crne Gore u predstojećem procesu integracija. On je iskazao i uvjerenje da će buduća saradnja Crne Gore i R. Italije u oblasti odbrane, kroz savezništvo u NATO, biti još značajnija i intenzivnija.

Tokom sastanaka sagovornici su razgovarali o budućoj saradnji Ratnog vazduhoplovstva Republike Italije i Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore. Takođe, razgovarano je i o daljem unapređenju saradnje dvije mornarice u oblasti bezbjednosti na Jadranskom moru, kao i nastavku školovanja crnogorskih kadeta na italijanskim akademijama.

Na kraju posjete general Gracijani i general Jokić zajedno su obišli školski brod PALINURO koji se trenutno nalazi u posjeti Crnoj Gori.

 
Portal Analitika