Politika

Vučurović: Crna Gora se ne može graditi tako što će se odreći sebe

Poslanik Demokratskog fronta i portparol Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović kazao je da Demokratski front predstavlja onu Crnu Goru koja se nikada nije predala i čije je drugo ime sloboda, za koju se sa podjednakim ponosom i žarom vojevalo pod krstaš i alaj barjakom i trobojkom.
Vučurović: Crna Gora se ne može graditi tako što će se odreći sebe
Portal AnalitikaIzvor

"Važno je, danas na Vidovdan, poručiti usijanim glavama, falsifikatorima, kao i onima koji svjesno hrle u izdaju, da se Crna Gora ne može graditi tako što će se odreći sebe. To je dokazano više puta kroz istoriju, od "guvernadurovića'' do Drljevićevih nacista iz 12. jula 1941. godine. To što su marionetski režim i pojedinci iz opozicije krenuli putem stvaranja Crne Gore koja to nije i širenja neprijateljstva prema našim istorijskim prijateljima i saveznicima, poslednja je opomena građanima da se među nama nalaze oni koji su zbog sitnog ličnog interesa spremni da ponize Crnu Goru, njenu duhovnost, identitet i naše pretke", kazao je Vučurović i dodao da "DF to sigurno neće dozvoliti."

"Znamo da se protivnik nalazi u fazi bijesa, ostrašćenosti i mržnje prema svemu što simbolizuje naše temelje, i da je snažno podržan od strane onih koji nam nikada kroz istoriju nisu bili prijatelji. Ali i to valja izdržati zarad konačne pobjede i ispravljanja svih onih katastrofalnih poteza koji su Crnu Goru željeli da odvoje od nje same i koji su joj ukaljali obraz. U tom kontekstu, naprimjer, DF je u svom programu zapisao kako prava Crna Gora treba da se odnosi prema priznanju takozvane države Kosovo od strane Đukanovićeve vlade", kazao je Vučurović.

Vučurović je dodao i da to će biti jedan od najboljih načina da se pošalje poruka svima da se Crnoj Gori vraća dostojanstvo "koje su joj ugrozili Đukanovićev režim i pojedinci iz opozicije koji se, shodno svojim afinitetima, nude onima koji odlučuju o njihovim političkim sudbinama. "

"Oni koji misle da u budućnost idu sa felerom, bilo iz vlasti ili opozicije, pokušavajući da građanima silom nametnu stav da u Crnoj Gori sve počinje od 2006. godine, rade uzaludan posao. Ono smo što smo i što su nam bili preci, a ne ono što nam u vidu sugestija, poglavlja, standarda "prinose'' bilo kakvi savezi i unije, koji sa druge strane žestoko brane svoj integritet i identitet. Ne znamo za primjer da se u Evropi neko odrekao svoje istorije i tradicije, da se stidi da kaže ko je i šta je, kojim jezikom govori, u koju crkvu ide. Takav politički kretenizam pokušava da se "primi'' samo u Crnoj Gori. I ne znamo da je to od Crne Gore neko tražio, ali su i kroz istoriju uvijek postojali oni koji su dobrovoljno, iz raznih razloga, najčešće onih najmizernijih, izdali i pljunuli na svoje pretke.  Demokratski front će graditi Crnu Goru na postulatima tradicije, časti, slobode, pomirenja i prijateljstva sa svima koji nemaju namjeru da poništavaju i ponižavaju našu istorijsku i duhovnu vertikalu, jer samo tako možemo zadobiti poštovanje svih, i na istoku i na zapadu, i samo to može biti polazna tačka za ekonomski i svaki drugi razvoj. To je jasna i precizna politika- politika sa kičmom i stavom.   Na Vidovdan se treba podsjetiti riječi Iva Andrića koji, zagledan u Crnu Goru Njegoševog i ranijeg doba,  kaže: "Sve što se u tim brdima rađalo, dolazilo je na svet sa refleksom kosovske krvi u pogledu''. Ta  "vječna prisutnost Njegoševa'' traje uprkos tadašnjim i današnjim "guvernadurovićima'', i svima koji su Crnu Goru pokušali da izmjeste iz svog prirodnog, duhovnog i istorijskog toka", zaključio je Vučurović.

Portal Analitika