Politika

Stoltenberg: Crna Gora doprinijeće NATO-u na mnogo načina

Članstvo Crne Gore doprinijeće Alijansi na više načina, poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, i pozdravio povećanje izdvajanja iz crnogorskog budžeta za odbranu.
Stoltenberg: Crna Gora doprinijeće NATO-u na mnogo načina
Portal AnalitikaIzvor

U sjedištu NATO-a sjutra će biti održan sastanak ministara odbrane država Alijanse, prvi sa 29 članica tog saveza, nakon što je Crna Gora postala punopravna članica Alijanse u maju.

Stoltenberg je kazao da će Crna Gora sjutra za stolom imati jednako mjesto i glas kao i ostale članice.

“Crna Gora će doprinijeti Alijansi na različite načine. Činjenica da je Crna Gora članica doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to je važno za Crnu Goru, ali i za cijelu Evropu i NATO”, dodao je on.

Stoltenberg je pozdravio, kako je rekao, činjenicu da je Crna Gora povećala izdvajanje za odbranu.

“To pomaže ispunjenju dogovora napravljenog prije nego je Crna Gora postala članica, ali pozdravljamo povećanje izdvajanja Crne Gore za odbranu”, rekao je on na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg sastanke.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković prisustvovaće sjutrašnjem sastanku, a, kako je saopšteno u sjedištu NATO-a, ministri odbrane razgovaraće o izdvajanjima za odbranu, borbi proiv terorizma, Avganistanu, a očekuje se i izvještaj o saradnji NATO-a i Evropske unije (EU).

Stoltenberg je kazao da je za bezbjednost nacija NATO-a ključno nastaviti sa povećanjem izdvajanja za odbranu i dijeljenjem tereta.

On je rekao da je postignut napredak i da se ide u pravom smjeru.

Stoltenberg je naveo da izvještaj za prošlu godinu i procjene za ovu pokazuju nastavak izdvajanja za odbranu, podsjećajući da su, nakon godina tokom kojih nije bilo povećanja za izdvajanje, uslijedile tri godine tokom koje se to dogodilo.

“To znači da su tokom tri godine evropske članice i Kanada izdvojile 46 milijardi dolara više za odbranu. Želimo da nastavimo u tom pravcu. Prošle godine pet članica je dostiglo cilj od dva odsto za izdvajanje, ove godine očekujemo Rumuniju, a naredne Letoniju i Litvaniju”, dodao je on.

Stoltenberg je poručio da povećanje izdvajanja za odbranu pomaže aktivnostima i prisustvu NATO-a u Avganistanu, podsjećajući da se ne radi o borbenim operacijama, već pomoći avganistanskim snagama da preuzmu i budu odgovorni za bezbjednost u sopstvenoj zemlji.

NATO, kako je rekao, nastavlja da pomaže avganistanskim trupama.

Stoltenberg je pozdravio fokus američkog predsjednika Donalda Trampa na izdvajanje za odbranu i podjelu tereta.

“Važno je da implmentiramo ono što smo dogovorili. Istakao sam da evropske članice treba više da ulažu u odbranu jer je to u njihovom interesu i jer učestvuju u donošenju odluka. Pozdravljam fokus Trampa na povećanje, važno je razumjeti da je ovo implementacija zajedničkog dogovora”, kazao je on.

Stoltenberg je najavio da će sjutra biti predstavljen izvještaj o napretku u saradnji NATO-a i EU, čiji su autori visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, i on, kao i da će biti sagledani načini za poboljšanje saradnje.

On je podsjetio da se Alijansa pridružila koaliciji za boorbu protiv Islamske države. “To šalje poruku jedinstva u borbi protiv terorizma i predstavlja platformu za praktičnu saradnju”.

Kazao je i da NATO pomaže Ukrajini u poboljšanju sajber odbrane, govoreći o sajber napadima u Ukrajini. “Ovi sajber napadi naglašavaju važnost pomoći NATO-a Ukrajini da poboljša sajber odbranu, nastavićemo sa tim, to je važan dio naše saradnje sa Ukrajinom”. (Mina)

Portal Analitika