Literatura

Mandić, Delać i Damjanović u predselekciji za "A Sea of Words"

Komisija zadužena za predselekciju priča mladih pisaca iz Crne Gore prijavljenih na međunarodni literarni konkurs „A Sea of Words“, izabrala je priče „Grad u mojoj glavi“ Ethema Mandića, „Bot“ Barbare Delać i „U šarenim mokasinama“ Aleksandre Damjanović.
Mandić, Delać i Damjanović u predselekciji za "A Sea of Words"
Portal AnalitikaIzvor

Od deset prijavljenih, uži izbor napravilo je ovo tročlano tijelo kojim je predsjedavao profesor Aleksandar Radoman, a članovi su bili pisci Dragana Tripković i Aleksandar Bečanović.

- Priča Ethema Mandića intimna je kratka povjest jednoga grada, ostvarena kroz niz reminiscencija na društvenu i političku zbilju. Priča „Bot“ Barbare Delać duhovito problematizuje koncept savremene komunikacije. Pričom „U šarenim mokasinama“ Aleksandra Damjanović dramatizuje opasnosti rodnih stereotipa. Pored selektovanih priča, komisija je konstatovala literarni potencijal i u pričama „Zidovi“ Dragice Milović i „Filozofski“ Aleksandra Gavranića - navodi se u obrazloženju komisije.

Kako ističu iz Ministrastva kulture, riječ je o međunarodnom konkursu za najbolju kratku priču euro-mediteranskog regiona koji organizuju Fondacija „Ana Lind“ i Evropski institut za mediteran iz Barselone. U obrazloženju komisije navodi se da izabrane priče na estetski uspio način korespondiraju sa nominalnom temom ovog konkursa „Mladost, stereotipi i radikalizacija“.

Portal Analitika