Društvo

Zlostavljanje treba strogo sankcionisati

Građanska alijansa pozvala je nadležne institucije da počnu da poštuju žrtve torture primjenom međunarodnih standarda u procesuiranju i sankcionisanju svih odgovornih za tu pojavu i zlostavljanje, a žrtvama da obezbijede besplatnu pravnu i psihološku podršku.
Zlostavljanje treba strogo sankcionisati
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Milana Radovića, koordinatora programa ljudskih prava u GA, Crna Gora Međunarodni dan podrške žrtvama torture 26. jun dočekuje sa minimalnim, poraznim rezultatima u toj oblasti.

- Nakon istraživanja i studija koje smo sproveli, Građanska alijansa otvoreno poziva nadležne institucije da konačno počnu da poštuju žrtve torture kroz primjenu međunarodnih standarda u procesuiranju i sankcionisanju svih odgovornih za torturu i zlostavljanje, a da žrtvama obezbijede besplatnu pravnu i psihološku podršku - naveo je Radović. GA je, kako je rekao, registrovala brojne pojedinačne slučajeve torture i zlostavljanja koje su počinili, pomogli i naredili državni službenici, a koji su ostali neistraženi, a počinioci neprocesuirani. - Podsjećamo na posljednje primjere brutalnog i očiglednog mučenja i zlostavljanja građana tokom protesta u oktobru 2015. godine, gdje su dokazi u vidu video materijala obišli cijeli svijet - rekao je Radović.

Ombudsman: Zabilježeni slučajevi mučenja

U Crnoj Gori nema sistematske torture osoba koje su uhapšene, ali su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja, saopšteno je iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, prenosi portal Antena M. U saopštenju povodom 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, zaštitnik podsjeća da je zabrana mučenja apsolutna, što znači da ne može biti opravdana ni pod kojim okolnostima. -Zapažanja zaštitnika, a i drugih nezavisnih tijela, pokazuju da sistematske torture lica lišenih slobode u Crnoj Gori nema, ali da su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja u prethodnim godinama- kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se ne govori samo o torturi prema osobama u zatvorima, već i policijskim stanicama, staračkim domovima, psihijatrijskim i drugim ustanovama u kojima se nalaze ili mogu naći osobe lišene slobode ili kojima je ograničena sloboda kretanja. Navodi se da Institucija zaštitnika, pored uloge u zaštiti građana od torture, obavlja i funkciju nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i da je iz tog ugla posebno važno naglasiti da samo adekvatne kazne za počinioce svih slučajeva torture mogu imati odvraćujući efekat i poslati poruku da država ima snažnu volju i moć da ne dozvoli torturu. Ocjenjuje se da su, nažalost, djelotvorna istraga i kažnjavanje u više slučajeva izostali. Zaštitnik je ukazao na važnost adekvatnog i pravovremenog kažnjavanja takvih slučajeva i utvrđivanja odgovornosti. -S tim u vezi, u godišnjim izvještajima o radu i u drugim relevantnim prilikama ukazujemo na stepen ispoštovanosti preporuka zaštitnika koje se odnose na slučajeve zlostavljanja i pozivamo nadležne organe da svoj posao završe do kraja-dodaje se u saopštenju.

Bez rezultata

On je kazao da, iako je ostvaren napredak u ZIKS-u, istrage za ranije slučajeve zlostavljanja osuđenih i pritvorenih lica su identične kao i u slučaju policijske torture. Radović je ocijenio da je u demokratskoj državi neprihvatljivo da oni koji zlostavljaju ne budu identifikovani, procesuirani i otpušteni iz policije, da slučajevi zastarijevaju, da se niko ne izvini prebijenim građanima i da im se ne obezbijedi besplatna pravna pomoć koju dobijaju policijski službenici koji su ih tukli. (Pobjeda)

Portal Analitika