Kultura

Godišnji konkurs Kreativne Evrope za sufinansiranje književnog prevodilaštva

Evropska komisija objavila je konkurs za sufinansiranje projekata književnog prevodilaštva za 2017. godinu, u okviru programa Kreativna Evropa, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Godišnji konkurs Kreativne Evrope za sufinansiranje književnog prevodilaštva
Portal AnalitikaIzvor

Kroz konkurs, EU podržava projekte književnog prevodilaštva u cilju povećanja obima prevođenja i veće dostupnosti prevoda visokokvalitetne evropske književnosti na evropskom i svjetskom tržištu. Aplikanti moraju biti izdavači ili izdavačke kuće koji su aktivni u izdavačkom sektoru, ali ne i fizička lica. Izdavači će prilikom aplikacije morati da dostave i biografiju prevodilaca za svaku od predloženih knjiga.

Prioriteti konkursa su podrške prevođenju na različitim nivoima: sa manje korišćenih jezika na engleski, njemački, francuski i španski (kastiljanski), manje zastupljenih književnih formi - književnost za djecu i mlade, stripovi odnosno grafički romani, kratke priče i poezija, te djela koja su osvojila Evropsku nagradu za književnost.

Otvoreni konkurs se odnosi isključivo na sufinansiranje projekata koji traju najviše dvije godine, traže podršku od najviše 100.000 eura, kao najviše 50% ukupnog iznosa budžeta projekta, obuhvataju aktivnosti prevođenja i promocije paketa od tri do deset prihvatljivih djela sa i na neki od prihvatljivih jezika, i zasnovani su na strategiji za prevođenje, distribuciju i promociju paketa prevedenih djela.

Izvorni ili ciljni jezik mora biti prepoznat kao zvanični jezik u jednoj od zemalja učesnica potprograma Kultura Kreativne Evrope, mora biti zvanični jezik jedne od zemalja EU, Evropske ekonomske oblasti ili Švajcarske konfederacije, a ciljni jezik prevoda mora biti maternji jezik prevodioca - osim kod manje zastupljenih jezika, ukoliko aplikant dostavi potrebno obrazloženje.

Organizacije koje podnose aplikaciju moraju biti pravna lica sa sjedištem u Crnoj Gori koja su registrovana za obavljanje izdavačke aktivnosti u Crnoj Gori, i to najmanje dvije godine prije krajnjeg roka određenog za podnošenje prijava.

Aplikacije se podnose isključivo elektronskim putem, najkasnije do 25. jula u 12 časova.

Više detalja i instrukcije mogu se naći na internet stranicama Ministarstva kulture, a za dodatne informacije zainteresovan mogu kontaktirati crnogorski Desk za Kreativnu Evropu, na email adresu: milena.raznatovic@mku.gov.me

Portal Analitika