Preduzetništvo

Potpisani ugovori o dodjeli subvencija sa sedam klastera

Broj klastera u Crnoj Gori iz godine u godinu raste, a na ovogodišnji javni poziv dostavljen je najveći broj aplikacija od 2012. godine – otkad Ministarstvo ekonomije aktivno sprovodi politiku razvoja klastera.
Potpisani ugovori o dodjeli subvencija sa sedam klastera
Portal AnalitikaIzvor

Sedam od 17 dostavljenih projektnih predloga klastera ispunilo je sve uslove Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori i njihovi predstavnici danas su u Ministarstvu ekonomije potpisali ugovore o dodjeli subvencije.

Ugovore su potpisali Klaster drvoprerade Rožaje iz Rožaja, Udruženje drvoprerađivača iz Andrijevice, Edukativni centar za informacione tehnologije iz Podgorice, Turistički klaster iz Andrijevice, Klaster drvoprerade iz Bijelog Polja, Udruženje turistički klaster Montenegro i Klaster Agroturizam Nikšić, oba iz Nikšića.

„Razvoj politike klastera iniciralo je Ministarstvo ekonomije prije punih 6 godina. Danas možemo reći da mi nismo jedini koji iniciraju i predlažu aktivnosti da ovakva vrsta poslovanja zaživi. Sve je više inicijativa i od strane privrednika koji prepoznaju značaj poslovanja u klasteru“, kazao je Generalni direktor za razvoj Miloš Čelanović.

On je dodao da je Ministarstvo iz godine u godinu radilo da tome da unaprijedi Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori i da su klasteri to prepoznali.

„Ove godine smo maksimalan iznos subvencije po aplikaciji povećali sa 10.000 na 15.000 eura i omogućili klasterima da apliciraju sa dva projekta. Kao rezultat imamo 98 procenata iskorišćenosti ovogodišnjeg budžeta“, kazao je Čelanović i podsjetio da će Ministarstvo za sedam projekata izdvojiti skoro 98.000,00 eura subvencija.

Savjetnica u Direktoratu za razvoj Milena Jovetić informisala je predstavnike klastera koje su to obaveze koje ih očekuju tokom realizacije prijavljenih projekata i podsjetila da na raspolaganju tokom implementacije imaju obezbijeđenu tehničku podršku.

„Od klastra očekujemo da realizuju sve planirane aktivnosti kako bi stekli mogućnost refundacije sredstava, čime ujedno zajednički obezbjeđujemo uspješnu realizaciju Programa u cjelosti i stičemo argumente za obezbjeđivanje finansijskih sredstava na istom ili većem nivou za 2018. godinu“, kazala je Jovetić.

Javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017-2020 godina“, za 2017. godinu bio je raspisan od 27. marta do 26. aprila. Ministarstvo ekonomije za sedam pomenutih projekata obezbjeđuje finansijsku pomoć do 50 odsto ukupnih opravdanih troškova, odnosno do 65 odsto za klastere iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, i to u iznosu najviše do 15.000 eura po jednom projektu.

Portal Analitika