Politika

Vujović: Članstvo šansa da se opozicija fokusira na druga pitanja

Članstvo Crne Gore u NATO je velika šansa za opoziciju da se fokusira na ekonomsko – socijalne teme, koje neće dijeliti političko biće, niti opoziciju koja je bila podijeljena oko pitanja Alijanse, smatra analitičar, Zlatko Vujović.
Vujović: Članstvo šansa da se opozicija fokusira na druga pitanja
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da ukoliko dio opozicije bude istrajavao na ponovnom nametanju priče oko NATO-a i „zarobljavanje“ kompletnog opozicionog bloka pitanjima toga tipa, onda opozicija neće iskoristiti šansu koju joj je odluka o članstvu u Alijansi omogućila.

„Već će, makar najveći dio nje, nastaviti da tavori, odnosno luta politički i ostavlja ogroman prostor Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da sačuva sadašnju dominantnu poziciju“, rekao je Vujović agenciji MINA.

On je kazao da, ako je suditi po posljednjim inicijativama, Socijalistička narodna partija i Demokratski front pokušavaju da, suočeni sa padom popularnosti, saradnjom, insistiranjem na temi poništavanju odluke o članstvu Crne Gore u NATO, makar djelimično povrate poljuljane pozicije.

Vujović je ocijenio da je očigledno da jednom dijelu opozicije, prije svega onom koja je građanski orijentisana - URA, Socijaldemokratska partija, Demokrate, Demos, više odgovara da je ta priča ostavljena „iza nas“ i da se bave onim temama od kojih građani žive.

„Međutim, vidljivo je da drugom dijelu opozicije koji je nacionalistički, proruski orijentisan, u nedostatku kapaciteta da ponude alternativu konkretnih politika koje sprovodi Vlada, više odgovara da se dalje nalazimo zarobljeni oko nekih tema koje su sada, možemo reći, jednim dijelom irelevantni. Novi potezi DF-a i SNP-a da spriječi članstvo u NATO su ne samo neuspješni, nego predstavljaju besmisleno trošenje energije“, smatra je Vujović.

Na pitanje da li smatra da se, ulaskom Crne Gore u NATO, na neki način mijenjaju društvene okolnosti i da bi to moglo uticati da budu održani vanredni parlamentarni izbori, Vujović je rekao da će na to da li će biti održani izbori zavisiti od prije svega od onih koji drže vlast.

"Odnosno od njihove procjene da li bi im brzi izbori pomogli da na krilima ulaska u NATO mogu da dobiju novi mandat, a sve prije restriktivnih mjera u upravljanju budžetom. Vidljivo je da zahtjevi Bošnjačke partije su tog obima da nijesu prihvatljivi DPS-u na duži rok, te dovode u pitanje opstanak koalicije" rekao je Vujović.

On je ocijenio da bi DPS želio promjenu takvog stanja ili kroz rekonstrukciju, odnosno eventualno proširenje koalicije ili kroz nove izbore. "Izbori nose sa sobom i rizik, tako da još uvijek ne možemo očekivati rasplet ovog pitanja".

Međutim, smatra on, održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, a da prije toga nijesu razrješena neka prethodna pitanja kao što su depolitizacija i profesionalizacija Državne izborne komisije odnosno depolitizacija Agencije za sprječavanje korupcije ne bi ništa doprinijeli rješavanju krize.

„Samo bi dodatno probudili političku krizu i nanijeli dodatnu štetu povjerenju u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori“, ocijenio je Vujović.

On je kazao da je potreban je dogovor vlasti i, ako ne cijele, onda dijela opozicije oko uslova za održavanje predsjedničkih, ali i parlamentarnih i lokalnih izbora u svim opštinama.

Vujović smatra da je iz ove krize teško izaći bez održavanja vanrednih parlamentarnih izbora uz prethodan dogovor vlasti i dijela opozicije.

"Produbljavanje političke krize, te izostanak spremnosti vladajućih struktura da reformišu izborne institucije, predstavlja rizik da se Crnoj Gori nametne ukidanje "regata sistema" za ulazak u EU, odnosno nametanje da čekamo da i druge zemlje zapadnog Balkana budu spremne za istovremeni ulazak u EU", kazao je Vujović.

On je rekao da bi takav scenario, uz nastavak miješanja Rusije u političke odnose dramatično narušio poziciju Crne Gore i vodio njenoj "makedonizaciji".

"Stoga političke strukture, a posebno vladajuća treba da učine maksimum da nas članstvo u NATO pogura ka članstvu u EU, a ne da budemo osuđeni na dugo čekanje rješavanja odnosa recimo Srbije i Kosova, te Makedonije i Grčke", rekao je Vujović.

U ovom trenutku je, kako je rekao Vujović, teško je procijeniti da se mogu održati vanredni izbori prije nego što se napravi neki dogovor između vlasti i dijela opozicije

„Ako bi se vladajuća struktura, jednostrano odlučila za vanredne parlamentarne izbore, to bi dodatno destabilizovalo političku situaciju iako bi, vjerovatno, omogućilo DPS-u da ojačan ostvari bolji rezultat nego prije nešto više od pola godie“, zaključio je Vujović.

Portal Analitika