Društvo

Zenka: Pravo na slobodu vjeroispovijesti jedno je od temeljnih ljudskih prava

Za očuvanje suživota i sklada u Crnoj Gori velika zasluga pripada nacionalnim i vjerskim manjinama izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa kotorskim biskupom monsinjorom Ilijom Janjićem.
Zenka: Pravo na slobodu vjeroispovijesti jedno je od temeljnih ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

Zenka je posjetio sa svojim saradnicama Žanom Filipović generalnom direktoricom za odnose sa vjerskim zajednicama i Katarinom Pecović savjetnicom Kotorsku biskupiju i tom prilikom razgovarao sa biskupom monsinjorom Ilijom Janjićem i kancelarom don Robertom Tonsatijem. Susret je bio prilika za upoznavanje sa aktuelnim pitanjima odnosa Kotorske biskupije i države.

Pravo na slobodu vjeroispovijesti jedno je od temeljnih ljudskih prava, rekao je Zenka i ponovio spremnost države da ostvaruje najbolje odnose sa svim vjerskim zajednicama koje djeluju u skladu sa Ustavom i Zakonom. On je kao najbolji dokaz toga naveo izgradnju i obnovu vjerskih objekata u čemu su značajnim sredstvima učestvovali crnogorska država i građani.

Monsinjor Janjić je zahvalio ministru na upriličenoj posjeti i pozdravio namjeru Ministarstva za ljudska i manjinska prava za otvorenijom komunikacijom i upoznavanjem sa djelovanjem Kotorske biskupije. On je takođe istakao da je ministar Zenka prvi ministar koji prati ovu oblast koji je došao u posjetu Kotorskoj biskupiji.

Iz Biskupije su poručili da je potreba da se aktivnije radi na očuvanju kulturnih dobara, obnovi umjetničkih djela. Kultura je investicija u zajedničku budućnost, a to kod nas još nije prepoznato u dovoljnoj mjeri, konstatovao je kancelar don Tonsati.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje kulturne baštine od velike važnosti jer su kultura i umjetnost otpor zaboravu. Na sastanku su razmotrene mogućnosti iznalaženja budućih modela saradnje, te predloženo jačanje komunikacije sa relevantnim resorima i partnerima koji bi mogli učestvovati u pravovremenom rješavanju ovih važnih pitanja.

Prilikom susreta razgovarano je i o značaju teksta budućeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te potrebe da isti na savremen i sveobuhvatan način zaštiti vjerske slobode građana Crne Gore i prava vjerskih zajednica, odnosno da uz poštovanje principa sekularizma, uspostavi i uredi odnosi između države i vjerskih zajednica.

Portal Analitika