Preduzetništvo

Za sedam klaster projekata više od 98.000 eura subvencija

Sedam projektnih predloga klastera ispunilo je sve uslove Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2017. godinu i za njihovu realizaciju planirano je ukupno 177.305,00 eura, od čega će Ministarstvo ekonomije subvencionisati 98.317 eura.
Za sedam klaster projekata više od 98.000 eura subvencija
Portal AnalitikaIzvor

Na Javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2017. godinu dostavljeno je ukupno 17 aplikacija, odnosno projektnih predloga, i Ministarstvo ekonomije je u prethodnom periodu završilo proces njihovog ocjenjivanja. Tri faze ocjenjivanja - administrativnu provjeru, ocjenjivanje Projektnog projedloga i ocjenjivanje budžeta Projektnog prijedloga, ispunilo je sedam projekata, od čega su četiri projekti novih klastera, dok je sa tri klastera uspostavljena saradnja prethodnih godina i već su bili korisnici subvencija Ministarstva ekonomije.

Podržani klasteri su: tri klastera drvoprerađivača iz opština Rožaje, Bijelo Polje i Andrijevica, zatim dva klastera turizma iz opština Andrijevica i Nikšić, klaster agroturizma iz opštine Nikšić i klaster Edukativni centar za informacione tehnologije iz Podgorice. Dakle, četiri klastera djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, za koje je opredijeljen i veći procenat subvencije – do 65 odsto vrijednosti projekta, u odnosu na klastere iz ostalih jedinica lokalne samouprave za koje je definisana moguća podrška do 50 odsto vrijednosti projekta.

Takođe, projekti klastera iz manje razvijenih opština imali su dodatne poene u sistemu bodovanja, u kontekstu podsticanja regionalnog razvoja kroz dodatne stimulanse za manje razvijene. I pored toga, projekti navedenih klastera ocijenjeni su kao kvalitetni, uz stav komisije da će doprinijeti jačanju saradnje članova klastera i unapređenju poslovanja klastera, što je bilo u posebnom fokusu prilikom ocjenjivanja.

-Formiranje novih klastera pozitivan je signal i pokazatelj da se privrednici u sve većoj mjeri povezuju, čime broj klastera u kontinuitetu raste. Ministarstvo ekonomije je zadovoljno intresovanjem klastera, ali sa druge strane, s obzirom na intenzivnu promociju programa, kao i obezbijeđenu tehničku podršku koju klasteri nisu adekvatno iskoristili, očekivalo se da će veći broj dostavljenih aplikacija ispuniti uslove programa. Ipak, pozitivno je što su klasteri čiji su projekti ispunili uslove programa aplicirali sa projektima značajno veće vrijednosti u odnosu na prethodne godine, tako da je realizacija raspoloživih sredstava na visoko zadovljavajućem nivou- naglašava se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Sa selektovanim klasterima slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli subvencije, nakon čega će započeti realizacija projekata, čiji će tok pratiti ministarstvo.

Portal Analitika