Abiznis

Radulović: Posebnu pažnju posvetiti prostoru Boke

Javna tribina o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji održana je u Tivtu u organizaciji NVO Matica Boke, a na kojoj su govorili predsjednik upravnog odbora Matice Boke Željko Komnenović, zatim Slobodan Mitrović iz Društva prijatelja Bokeljske baštine i potpredsjednik skupštine Matice Boke Saša Čermak, te prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji je u završnoj riječi prisutnima pojasnio odredbe Zakona.
Radulović: Posebnu pažnju posvetiti prostoru Boke
Portal AnalitikaIzvor

- Ministar Radulović je naglasio kako je Boka specifično i neobično lijepa, te da joj treba posvetiti posebnu pažnju kada je prostor u pitanju. Takođe, naveo je da je dobio veliki broj korisnih i konstruktivnih primjedbi na Nacrt zakona i najavio da će podzakonski akti uskoro biti dovršeni. U odgovorima na iznijete komentare Radulović je istakao da Nacrt zakona ne oduzima opštinama ingerencije u planiranju, već da će, po novom sistemu u proces planiranja biti uključeni svi zainteresovani, kao i da će šefovi radnih grupa biti eksperti koji poznaju datu lokaciju odnosno region koji se planira. Takođe je kazao da planovi koji su već donijeti neće „propasti“, već će postati integralni dio novog Plana generalne regulacije ukoliko budu zadovoljavali kvalitetom i sadržajem. Na primjedbu da Nacrt zakona nije u skladu sa poveljama Evropske unije, Radulović je naveo da će se i ovaj Nacrt, kao i ostali, predstaviti Evropskoj komisiji koja će dati svoje mišljenje - navodi se u saopštenju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

2605tivatq

Radulović je najavio izradu dokumentacione osnove i značajnog poboljšanja katastarskih podloga, kao i izrade katastra podzemnih instalacija. Odgovarajući na primjedbu o dijelu koji se tiče komunalnog opremanja, Radulović je izjavio da je dosadašnji Zakon predviđao postepeno ukidanje komunalija, dok, po ovom Nacrtu to nije predviđeno, već se samo mijenja sistem, te će troškovi komunalija biti u skladu sa realnim troškovima komunalnog opremanja. Takođe je pojasnio i dio Nacrta zakona koji se bavi kompletiranjem urbanističkih parcela, navodeći da je potpuno pogrešno plasirana teza da je ugrožena privatna svojina. U tom dijelu, kako je naveo, predviđeno je da vlasnici katastarskih parcela, ukoliko se ne dogovore o otkupu, prvi put mogu da grade na dijelu urbanističke parcele i tako lakše ostvare pravo da svoj prostor valorizuju i privedu namjeni.

- Dakle, ovim Zakonom se ne obrađuje tama eksproprijacije, niti je to moguće činiti, jer ovu materiju uređuje Zakon o eksproprijaciji, već se samo poziva na primjenu Zakona o eksproprijaciji u situacijama u kojima se on može primijeniti - naveo je on.

Ministar Radulović je naglasio i da će postojati jasne nacionalne smjernice u arhitekturi, te da će glavni državni i gradski arhitekti odluke donositi isključivo u skladu sa smjernicama. Što se tiče legalizacije, naveo je da je proces pojednostavljen. ali da je jasno navedeno da objekti koji nisu u planovima i koji su na trasama infrastrukture ne mogu biti legalizovani.

- Smatram da će novi Zakon donijeti poboljšanje prostora ali i mogućnost utvrđivanja odgovornosti za stanje u prostoru. Pozivam sve da svoje komentare i predloge upute pismenim putem do kraja trajanja Javne rasprave, 12. juna - zaključio je ministar održivog razvoja i turizma.

Portal Analitika