Abiznis

Regionalni vodovod izabran za stalnog člana Međunarodnog udruženja vodovoda

Delegacija JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ koju je predvodio Dragan Asanović, generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, je u periodu od 17- 19. maja 2017. godine,boravila u Beču povodom učešća na velikoj godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja vodovoda u slivu rijeke Dunav.
Regionalni vodovod izabran za stalnog člana Međunarodnog udruženja vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

Nakon veoma uspješne dvogodišnje saradnje koju je JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ ostvarilo sa Međunarodnim udruženjem vodovoda u slivu rijeke Dunav (IAWD) kroz učešće u brojnim međunarodnim  programima i projektima, kao i kroz ulogu organizatora Međunarodne benčmarking radionice koja je održana u Budvi, novembra 2016. godine, IAWD je  uputilo poziv ovom JP da postane punopravni član ovog udruženja. Odluka o učlanjenju ovog JP, koje je ujedno i prvo preduzeće sa teritorije Crne Gore kojem je upućen ovakav poziv, je upravo formalizovana na ovoj konferenciji kao i odluka o izboru g. Gorana Jevrića, direktora JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, za njegovog predstavnika. Konferenciji su, pored članova IAWD , prisustvovali i visoki zvaničnici vlada evropskih zemalja, predstavnici njihovih specijalizovanih agencija, međunarodne finansijske institucije, predsjednici opština, direktori vodovodnih preduzeća, udruženja vodovoda itd.

IAWD je udruženje vodovodnih preduzeća i drugih relevantnih činilaca iz zemalja koje se nalaze u slivu rijeke Dunav, a koja obezbjeđuju vodosnabdijevanje za više od 80 miliona ljudi. Pored Vlade Austrije, ovo udruženje uživa podršku Svjetske banke, Njemačkog zavoda za međunarodnu saradnju- GIZ, Švajcarske agencije za međunarodnu saradnju, Međunarodnog udruženja voda, kao i Ujedinjenih nacija - HABITAT. U toku dvogodišnje saradnje, koja je prethodila članstvu u ovoj organizaciji, ovo JP je bilo u prilici da se upozna, usvaja i implementira brojne preporuke i alate kojisu proistekli iz programa benčmarkinga koji pretpostavlja učenje na  tuđim iskustvima, povećanje konkurentnosti i uključenje u tokove globalne ekonomije. Uz to, saradnja sa preduzećima koja upravljaju velikim vodnim sistemima, omogućila je sagledavanje odgovarajućih rješenja za reformu vodnog sektora,kao i mogućnosti realizacije razvojnih projekata usmjerenih ka unaprijeđenjuovog sektora na Crnogorskom primorju kroz njegovu veću optimizaciju kako upravljanja, tako i ukupnog funkcionisanja.

"Članstvom u ovakvoj organizaciji, ovom JP je obezbijeđena ekspertska,finansijska i logistička pomoć kako za unaprijeđenjeperformansi vlastitog poslovanja, a samim tim i načina obavljanja ove veoma važne komunalne funkcije, tako i za razvojne projekte ovog JP, čija realizacija tek predstoji", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika