Crna hronika

Stamatović dao instrukcije, pa pobjegao iz zemlje

Policija traga za Podgoričaninom Stevanom Stamatovićem koji je, prema sumnjama Tužilaštva, na čelu kriminalne organizacije koja je odgovorna za više krivičnih djela u glavnom gradu. Prema saznanjima Pobjede, policija raspolaže saznanjima da je Stamatović u Beogradu.
Stamatović dao instrukcije, pa pobjegao iz zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Crnu Goru je, prema informacijama iz istrage, napuštio prije nekoliko dana, ali njegov prelazak granice nije evidentiran, pa se pretposatvlja da je koristio lažna dokumenta. Ta činjenica istražitelje dodatno uvjerava da je naručio likvidaciju Radoja Zekovića, angažovao „svoje“ ljude, a onda pobjegao iz zemlje.

Krivična djela

Dok istražitelji tragaju za Stamatovićem, koji je prema navodima iz prijave, označen kao šef kriminalne organizacije, četiri člana juče su smještena u istražni zatvor u Spužu. Sudija za istrage Miroslav Bašović odredio je jednomjesečni pritvor Milanu Lješnjaku, Dejanu Deletiću, Đorđiju Božoviću i Stefanu Baleviću, dok je Aleksandar Bojović pušten da se brani sa slobode.

Svim osumnjičenim se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Deletić se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u sticaju sa krivičnim djelom teško ubistvo u pokušaju, i u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Balević za stvaranje kriminalne organizacije. Baleviću je određen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela jer je ranije osuđivan i zbog težine krivičnog djela. Sudija je donio odluku da se Lješnjaku odredi pritvor zbog visine zaprijećene kazne, a Božoviću zbog uticaja na svjedoke i saučesnike i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Saslušanje Lješkovića i Božovića trajalo je šest sati. Obojica su iznijeli odbranu i negirali da su članovi kriminalne organizacije. Delević se branio ćutanjem, a Balević je iznio odbranu i negirao umiješanost u kriminalnu organizaciju.

Verzije osumnjičenih

Lješnjak je tvrdio da ne poznaje Zekovića, ali je priznao da je htio da digne u vazduh automobil „golf 5“. To je, kako je dodao, učinio jer mu je osoba čiji identitet nije saopštio dugovala novac. Naveo je da mu je ta osoba navodno prijetila da će njemu isto učiniti ukoliko mu ne isplati dug. Božović je kazao da je čuvao Stamatovića. On, kako je kazao, godinama čuvao Stamatovića, i angažovao je Lješnjaka da ga zajedno paze. Kazao je da ne poznaje Balevića, Deletića i Bojovića.

Tvrdio je da nije htio da ubije nikoga, i da za njegov plan niko nije znao. Nije želio da saopšti od koga je kupio eksploziv.  Deletić je uhapšen u subotu, kada je sa Lješnjakom postavio 900 grama eksploziva ispod automobila koji koristi Zeković. Dan kasnije uhapšeni su Balević i Bojović, a u ponedjeljak su se policiji predali Lješnjak i Božović.

Istraga ukazuje da su osumnjičeni radili za Stamatovića, koji je blisko povezan sa „škaljarskim klanom“ i da su pripremali likvidaciju Zekovića koji je blizak „kavačkoj grupi“. Izvori bliski istrazi tvrde da se radi o većoj kriminalnoj grupi čiji članovi su iz Podgorice i Berana.

Praćenje

Saznanja kojima bezbjednosne službe raspolažu ukazuju da su osumnjičeni pratili osobe iz suparničkog klana, postavljali im GPS uređaje ispod automobila. Osim posmatranja kretanja ovih osoba, policija i tužilaštvo istražuju da li je neko iz grupe odgovoran za još neka teža krivična djela.

Tim povodom uskoro bi zvanično mogli biti saopšteni rezultati pojedinih istraga koje traju više od godinu. Među njima su nekoliko bombaških napada, a ispituje se i eventualna umiješanost u nekim likvidacijama.

Ubistvo Zekovića spriječeno je zahvaljujući prijavi građana koji su javili policiji da se u Ulici 17. marta na Zabjelu dvije osobe sa kapuljačama na glavama sumnjivo ponašaju. Kada su ugledali policajce pobjegli su. Policija je ubrzo uhapsila Deletića. Na parkingu su pronađene rukavice, GPS sistem – blokator i daljinski za aktiviranje eksplozivne naprave. Ispod automobila pronađeno je 900 grama eksploziva.

Zeković je iz zatvora, gdje služi sedamnaestogodišnju kaznu za dvostruko ubistvo i ranjavanje, izašao na vikend odsustvo.

Pobjeda

Portal Analitika