Region

Glasači čekali dok im se ne plati za glasove

Kupovina glasova je kazneno djelo i često se pominje da nedostaju dokazi. Ali autobus zapeo na pustom obrovačkom peronu potvrdio je ono o čemu se godinama nagađalo - hrvatski Srbi koji žive u Srbiji na izbore dolaze organizovano i glasaju za onoga ko im plati.
Glasači čekali dok im se ne plati za glasove
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, ovog puta je zapelo i nisu dobili novac.

- Ako sam ja njih ispoštovala i došla s njima i glasala sam, oni su trebali mene da ispoštuju i - izvolite, vratite me natrag odakle sam i došla, a ne da ostave ovako autobus, nas 30 bijednika da stojimo na cesti do ponoći - izjavila je za RTL Marija Jelić iz okoline Beograda.

Ona je bila dio grupe glasača iz Srbije koji su odbili da napuste Hrvatsku dok im se ne plati za glasanje.

- Svake godine idemo i nikad nije bilo problema do sad. Autobus je bio besplatan svaki put - kazao je Milan Maričić iz Obrovca.

Organizator puta decidno navodi ko je naručio i trebao da plati oko 1.350 eura za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS Stanka Mijića kojoj su pristupile i pristalice DPS-a Branislava Švonje.

- Prvenstveno, Branislav Švonja je taj koji je rekao: „Ok Miodraže, izvoli organizuj“. Znači, rekli smo: „Glasajte za tu jedinstvenu listu“ - naveo je za RTL Miodrag Gagić iz Novog Sada.

Ko im plati put da obiđu imanje u starom zavičaju, trebalo bi da dobije njihov glas.

- Podrazumijeva se, ali daju oni i listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti. Bila su tri autobusa, i malih kola je vjerovatno bilo negdje preko 50. Plaćaju po 270 eura četiri glasa i prevoz iz Srbije. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerovatno i pobjeđuju zbog toga. Uglavnom, mislim da sredstva idu iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske - kaže je Dragan Milanko iz Beograda.

I bilo bi tako i ovaj put, da se nije dogodio sukob između dvije srpske liste - SDSS-a i Nezavisne liste Zorana Kljajića.

- Niz godina redovno to radim, organizujem i sve je bilo, kako se kaže „pod kalup“, nikakvih problema nismo imali - kazao je Gagić.

A problem je, navodno, nastao u trenutku kada su SDSS-ovci posumnjali da su birači pristigli na njihov račun glasali za alternativnu srpsku listu, izraslu na nezadovoljstvu lokalnih Srba dugogodišnjom vlašću u Obrovcu, u kojoj je SDSS u koaliciji s HDZ-om.

Odbornik SDSS-a smatra organizovanje birača - političkim lobiranjem koje svi rade.

- Da li je to legitimno ili nije, to će neko procijeniti ko bi trebalo da procijeni da li je to legitimno. Ali oni se samo pozivaju, vidim, na jednu osobu, a svi su oni u to umiješani i u organiziranje i u plaćanje - poručuje Aleksa Ogar, iz SDSS.

Organizator putovanja posudio je novac kako bi se birači vratili u Srbiju, a jutro nakon burne noći u Žegaru - mjestu sa srpskim stanovništvom - pravoslavna crkva osvanula je išarana grafitima „HDZ“.

Milorad Pupovac odbio je da za RTL komentariše ovu situaciju, ali je za RTS upozorio na problem s biračkim popisima, jer tvrdi da se Srbima koji žive izvan Hrvatske onemogućuje glasanje.

- To je uticalo, prije svega, na stvaranje straha i na atmosferu zabrinutosti što će biti sa ostvarivanjem biračkog prava, posebno u sredinama u kojima je policija prelazila svoje ovlašćenja i u kojima je nastojala da briše ljude - naveo je on.

Izvor: N1 Hrvatska/Marijan Susenj/PIXSELL

Portal Analitika