Komentar

ĐURANOVIĆ: Bilo je i miliona i transakcija

Mislio sam da sam u prošlom reagovanju jasno dokazao da postoje novčane transakcije preko računa Zapad banke koje dovode u vezu inostrane kompanije sa kompanijom biznismena Miodraga Davidovića. O zakonitosti poslovanja, istinitosti iskaza u bilansima, nijesam napisao jednu riječ, jer mi to nije posao, a vjerujem da ima u Crnoj Gori nadležnih institucija koje se time bave.
ĐURANOVIĆ: Bilo je i miliona i transakcija
Draško ĐURANOVIĆ
Draško ĐURANOVIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Zato mi nije jasna svrha ni prvog ni drugog "demantija" Zapad banke. U prvom negiraju nešto što nije napisano u Pobjedi. U drugom tvrde da su mi informacije proizvoljne (čitaj: neistinite) o kompanijama koje posluju sa bankom, pa – sve pozivajući se na institut bankarske tajne – kažu da ne mogu da vode polemiku "sa autorom teksta".

Stvarno, a zašto ste je onda počinjali? Zbog čega negirate podatke za koje znate da nijesu plod maštanja, zašto ne poštujete privatnost vaših klijenata koje sam svjesno u prvom reagovanju označio slovima abecede? Dobro, tražili ste, pa gledajte koliko ima proizvoljnosti ili netačnosti u mojim tvrdnjama.

Da krenemo od kompanije X, koja se u stvarnosti zove Calyptra invest, nerezidentno pravno lice sa stvarnim, opipljivim, računom u Zapad banci. Calyptra invest jeste, na osnovu papira u koje sam imao uvid, izistinski prometovala u Zapad banci - 590.000.000 eura i 426.000.000 dolara. Vjerujem da tu nema ništa nelegalno, niti sam u reagovanju imao o tome čak ni posrednih aluzija. To što se kolegijum Zapad banke upecao na udicu "jednog lijepog ljetnjeg dana", pa su mislili da će efektno poentirati i dokazati da nije bilo tog novca preko računa Zapad banke – to baš i nije moj problem.

Zašto je bitna Calyptra invest? Da bi, posredstvom još jednog pravnog lica, ovdašnje kompanije mješovitih crnogorsko-inostranih osnivača, došli do traga novčane transakcije sa kompanijom Miodraga Dake Davidovića, čije poslovanje u okviru istrage o finansiranju kampanje Demokratskog fronta i još nekih stranaka ispituje Specijalno tužilaštvo.

Dakle, Calyptra invest pozajmila je crnogorskoj kompaniji Y - koja je registrovana u Centralnom registru Privrednog suda pod imenom LM Residence - 420.000 eura. Mislim, i to je OK, mada kompanija LM Residence raspolaže osnivačkim ulogom od jednog (1) eura. Ali, ako već Calyptra hoće – može im se. Nemam namjeru da ulazim u motive zbog čega je Zapad banka firmi LM Residence, osnovanoj 28. juna 2016. godine, odobrila 7. jula 2016. godine – samo deset dana od osnivanja – kredit od 1.080.000 eura. To je pravo Zapad banke i stvar njihovog poslovanja.

Bitno je, međutim, konstatovati da je baš kompanija LM Residence "pozajmila" kompaniji Neksan d.o.o. nekih 1.200.000 eura. Vjerujem sa dobrim razlogom, za obavljanje nekog posla i nadam se da je taj posao obavljen na obostrano zadovoljstvo. Otkrivanje čitave ove transakcije, navođenje imena kompanija, poslužilo je za dokazivanje tvrdnje iz teksta Pobjede da je bilo "većih novčanih transakcija iz inostranstva" na račune kompanija povezanih sa Miodragom Dakom Davidovićem. Koji je u fokusu interesovanja – ne maliciozne Pobjede ili nabrijanog novinara – već institucija koje su zadužene da vode izviđaj.

Kao što vidite, ne pratim dalje trag novca iz "Neksana". Niti želim da čeprkam o jednom drugom kreditu, rekao bih upravo Zapad banke, koji je dat Davidovićevoj kompaniji i vraćen za, nemojte me držati za tačan datum, nepuna tri mjeseca. To su, ipak, vaše stvari. Ono što sam tvrdio u prvom reagovanju - da je bilo miliona i da je bilo transakcija - dokazao sam. Možda bi i Zapad banci bilo ugodnije da se nije uključivala u priču i, bez ikakve potrebe, skretala fokus priče.

U jučerašnjem reagovanju rekli ste da ste iscrpili polemiku. Moguće i da je polemika bila iscrpljujuća - vi sami, protiv mene jednog - ali vjerujem da je bila korektna. U svakom slučaju, na raspolaganju sam za svaku civilizovanu raspravu. Srdačan podrav, želim uspješno poslovanje i što manje polemika bez prijeke potrebe.

Draško ĐURANOVIĆ

Pobjeda

Portal Analitika