Politika

DARMANOVIĆ: Crna Gora u EU za tri do pet godina

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović rekao je da Crna Gora može da očekuje članstvo u EU za tri do pet godina, ukoliko zadrži sadašnji tempo pregovora sa Unijom.
DARMANOVIĆ: Crna Gora u EU za tri do pet godina
Portal AnalitikaIzvor

On je na skupu o budućnosti EU, na šestom samitu Evropska Unija - Jugoistočna Evropa, koji se u organizaciji magazina "Ekonomist" održava danas u Podgorici, rekao da EU prolazi kroz egzistencijalnu krizu. Međutim, prema njegovim riječima, ta kriza može da izoštri pogled Unije ka budućnosti.

- Naš ključni cilj – sigurnost kroz NATO – na dohvat je ruke. Naš stav o EU je jasan: zalažemo se za jaku EU sa svim zemljama Zapadnog Balkana kao članicama. Proširenje je najuspješnija od vanjskih politika EU. Reforme će biti neizbježne i usmjeriće EU više ka ekonomskoj saradnji – istakao je Darmanović i dodao da će predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj imati uticaja na Uniju, kao i parlamentarni izbori u Njemačkoj zakazani za septembar.

- Vjerujemo da će proevropska opcija pokazati da je jaka u Francuskoj, a siguran sam da će Njemačka i dalje igrati važnu ulogu u EU – naveo je on.

Darmanović kaže da zemlje Zapadnog Balkana nisu dostigle nivo razvijenih liberalnih demokratija, ali da se uprkos tome ne može govoriti ozbiljnom zaostajanju i regresiji u demokratiji.

Ubrzati integraciju Zapadnog Balkana

- Benefiti za Zapadni Balkan leže u daljoj integraciji u EU. Demokratije širom svijeta su u krizi zbog terorizma i populizma, i to zahtijeva pozornost. Ako Evropa nije jak igrač, ona ne može ublažiti posljedice globalizacije. Ukoliko ih ne ublaži, očekuje nas dalje jačanje populizma - ocijenio je bivši grčki premijer Jorgos Papandreu.

On je putem Skajpa takođe rekao da EU prolazi kroz egzistencijalnu krizu, te da to znači da se moraju donijeti važne odluke.

0305ekonomist4

- EU je potcijenila svoje kapacitete. Ona je mogla brže da se pozabavi ekonomskom krizom. Isto može da se kaže i za izbjegličku krizu. Članstvom zemalja Zapadnog Balkana ne bi se stabilizovao samo region, već bi ojačala i Evropa – smatra on.

Bivši crnogorski premijer Igor Lukšić saopštio je da EU sporo odgovora na brojne krize sa kojima se suočava. Pored toga, uvjeren je on, EU nije na najbolji način promislila ni kuda treba da ide Zapadni Balkan.

- Predsjednik Evropske komisije (EK) govori o scenarijima, a od njega očekujete viziju. Integraciju Zapadnog Balkana nije pomenuo ni u naznakama. To je obeshrabrilo ljude u regionu. Zapadni Balkan vjeruje u integraciju i EU bi trebalo da pokaže da smo dio te vizije. Trebalo bi ubrzati proces integracije Zapadnog Balkana – podvlači on.

Bregzit - dobar ili loš?

Govoreći o procesu izlaska Britanije iz EU, pomoćnik urednika u „EkonomistuDžon Endrjus, smatra da je Bregzit poljuljao povjerenje u Uniju.

- Mislim da je Bregzit tragedija i da bi bilo lakše reformisati EU sa nama kao članicom. Bojim se da ćemo između „mekog“ i „teškogBregzita izabrati teži – napominje on.

Ministar Darmanović se pak nada da će Bregzit biti „mek“ i da će veze EU i Britanije ostati jake u nekim oblastima, dok Lukšić kaže da Bregzit pokazuje „zamor u odnosu na globalizaciju“.

Direktor „Ekonomista“ za Evropu Laza Kekić, poručio je da izlazak iz EU može biti dobar za Britaniju, te da ga ne treba posmatrati kao negativan događaj.

Foto: gov.me

Portal Analitika