Abiznis

Indeksi oslabili zbog pada cijena nafte

Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su oslabili, peti put u posljednjih šest trgovinskih dana, što je posljedica oštrog pada cijena nafte i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata IBM-a.
Indeksi oslabili zbog pada cijena nafte
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones oslabio je 0,58 posto na 20.404 boda, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 2.338 poena. Nasdaq indeks je ojačao je 0,23 odsto na 5.863 boda.

Najviše su pale, 1,4 odsto, cijene dionica u energetskom sektoru, jer su cijene nafte potonule više od 3,5 odsto, prenosi Hrportfolio.

To je posljedica neočekivanih podataka o rastu zaliha benzina i manjem nego što se očekivalo padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, što pokazuje da je jaz između velike proizvodnje, a nedovoljno snažne potražnje i dalje značajan.

Cijena nafte pala je na američkom tržištu u pet od posljednjih šest dana, pa je, prvi put u dvije sedmice, zaronila ispod 52 USD po barelu.

"Cijene nafte posljednjih dana padaju, pa to sigurno čini određeni pritisak na tržište", rekao je direktor u firmi OakBrook Investments, Peter Jankovskis.

Među najvećim gubitnicama, s padom cijene od skoro pet odsto, našla se i dionica IBM-a, jer je taj tehnološki div objavio da su mu u prethodnom tromjesečju prihodi pali već 20. kvartal uzastopno, a oštro mu je pala i dobit.

"Obično su velika imena predvodnici, pa za ulagače oni predstavljaju signale kakva je situacija u cijelom sektoru", naveo je Jankovskis.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata za sada je veoma dobra. Od 57 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 75 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 10,8 odsto na godišnjem niovu, dok su prije sedmicu očekivali rast od 10,1 odsto.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Velikoj Britaniji.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,46 odsto na 7.114 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,13 odsto na 12.016 poena, a pariski CAC 0,27 odsto na 5.003 boda.

MINA-BUSINESS

Portal Analitika