Društvo

Stanković: Ratni zločini nisu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina

Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, poručio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na otvaranju drugih regionalnih konsultacija o jačanju saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama.
Stanković: Ratni zločini nisu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina
Portal AnalitikaIzvor
,,U pitanju su krivična djela, najteži međunarodni zločini, koji su, na žalost, u našoj bliskoj prošlosti bili i naša stvarnost. Upravo zbog toga je posvećenost našoj međusobnoj saradnji značajnija, kako bismo zajedničkim naporima onemogućili učiniocima ovih krivičnih djela da izbjegnu suočavanje sa pravdom” – istakao je Stanković, saopšteno je iz VDT-a.
 
Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je Državno tužilaštvo Crne Gore u maju 2015. godine usvojilo Strategiju za ustraživanje ratnih zločina. Aktivnosti koje su pratili početak primjene Strategije evidentirane su kao pozitivan pomak u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku.
 
U izvještaju je, takođe, navedeno i da crnogorsko tužilaštvo u slučaju gonjenja ratnih zločina treba da pokaže proaktivniji pristup, kao i da „neriješena sudbina lica nestalih tokom sukoba devedesetih i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom Balkanu“.
 
,,U crnogorskom Državnom tužilaštvu toga smo itekako svjesni” - poručio je Stanković i dodao,, iako Evropska komisija konstatuje da broj ovakvih slučajeva u Crnoj Gori nije veliki (61), to za nas nije cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, zbog čega je, kako se tačno navodi u Izvještaju, potrebno uložiti napore da se što prije obezbijedi njihova identifikacija.”
Portal Analitika