Društvo

Incidenti ispred zgrade Ustavnog suda (VIDEO)

Nakon odluke Ustavnog suda da su odredbe Zakona za majke neustavne, nekoliko desetina majki je pokušalo da se pored policije probije i uđu u zgradu Ustavnog suda. Kordoni policije stojali su na ulazu u zgradu i sprečavali majke da se probiju u unutrašnjost suda. Trenutno, situacija ispred zgrade Ustavnog suda je mirna.
Incidenti ispred zgrade Ustavnog suda (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Tokom incidenta ispred zgrade Ustavnog suda, jednoj od majki je bilo pozlilo. Atmosfera je bila napeta a majke su uzvikivale pogrdne izraze i vrijeđale službenike koji su izlazili iz zgrade Suda.

Željka Savković, predstavnica majki bila je ogorčena posle dešavanja ispred i unutar Ustavnog suda.

"Misle li oni da nemamo porodice? Misle li oni da smo rođene ne znam gdje? Da dovodimo djecu da se biju sa vama, da se svađaju sa vama, to nećemo. Ovaj protest nije zakazan da bi se bilo šta rušilo. Sram vas bilo", navela je Savković.

Nakon što su se povukle od zgrade Ustavnog suda, Savković je kazala kako je, tokom guranja sa policijom, uhapšen izvjesni Dragan Sošić.

"Ako oni koji su pokrali milione mogu da se brane iz druge države, može i on ovdje", kazala je Savković i zatražila od policije Sošićevo puštanje.

 Građanski aktivista Demir Hodžić pozvao je opoziciju da im se pridruži jer je, kako je kazao, udareno na stub društva.

"Opozicioni lideri, polažete ispit, ili ćete doći ovdje ili ste pali na ispitu", kazao je Hodžić.

Majke su se ranije okupile ispred Ustavnog suda gdje su čekale njihovu odluku o ustavnosti  naknada za majke sa troje i više djece. Predstavnica majki Željka Savković je ranije naglasila da Ustavni sud nije dozvolio da njihov predstavnik,  Aleksandar Kovačević dođe i prusustvuje raspravi, jer nije bilo prostorne mogućnosti.

''Vi ste majke junaci Očekujem da se u masi pojavi Aleksandar Damjanović, Suljo Mustafić. Očekujemo i Zoricu Kovačević. Oni su nas izveli na ulice'', kazala je Milosava Radulović iz Nikšića.

Savković je dodala da će majke biti strpljive i da će čekati odluku suda.

Ivanka Otašević, majka sa Cetinja je upitala šta da rade majke koje su nakon 35 godina rada ostale bez posla?

''Neka mi oni nađu posao, ne bježimo mi od njega'', dodala je Otašević.

Rosanda Peković iz Bijelog Polja je navela da su majke prošle pravu golgotu na ulici ispred Skupštine.

''Srećna sam što sam preživjela mučenje koje nam je priredio ovaj režim. Prethodno su nam sve opljačkali i uzeli. Sada su udarili na majke. Bićemo im noćna mora jer ne damo da nama i djeci uzmu koru hljeba. Hoće li danas Ustavni sud pokazati da je narodni?'', kazala je Peković.

Nakon nje, okupljenima se opet obratila Željka Savković.

''Ako građani Crne Gore koji nas prozivaju misle da smo srećne što smo ovdje onda sa njima nešto nije u redu. Ako ustavni sud misli da ne treba da bude u njemu predstavnik majki onda sa njim nešto nije u redu'', istakla je Savković.

Prisutnima se obratila i Biljana Činčur.

''Ja mislim da niko nije kao ovi naši opljačkao ovu našu lijepu zemlju. Vi ste napravili državni udar sa ovim našim doživotnim zakonom. Mi nismo politika. Mi smo Crna Gora'', kazala je Činčur.

Majke su krenule u protestnu šetnju.

majke

Korisnice naknada, odluku čekaju ispred Ustavnog suda.

Iz MUP-a je Portalu Analitika saopšteno da su službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica danas oko 15,30 časova priveli D.S. (39) iz Podgorice zbog počinjenih prekšaja iz Zakona o javnom redu i miru, čl. 11 i 12 (ometanje ovlašćenog policijskog službenika u vršenju službene dužnosti i nepostupanje po naređenju ovlašćenog policijskoh službenika).

-Naime, predstavnici majki koje su korisnice naknade za troje i više djece, su danas ispred objekata Skupštine i Ustavnog suda, održali protestni skup koji je prethodno uredno prijavljen policiji. Tokom tog skupa, kojem je prisustvovalo oko 600 lica, je došlo do incidenta u kojem su okupljena lica pokušala da probiju policijski kordon kako ne bi dozvolila predsjedniku Ustavnog suda i sudijama Ustavnog suda da izađu iz službenih prostorija. Ova lica su pokušala da, probijajući policijski kordon, nasilno uđu u prostorije Ustavnog suda u čemu su ih spriječili policijski službenici i to potiskujući masu, bez upotrebe drugih sredstava prinude-  Tokom potiskivanja mase na policijske službenike su bacane kamenice, jaja i ostali predmeti. Takođe, policijski službenici su tokom potiskivanja bili izloženi brutalnom vrijeđanju, psovanju i omalovažavanju.U toku ove intervencije priveden je D.S., zbog pomenuta dva prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru- navedeno je u saopštenju.

O cjelokupnom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji će cijeniti da li u postupanju organizatora skupa ili bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti.

Policijski službenici će, ističu, intenzivno raditi na identifikovanju lica koja su se prema policijskim službenicima  ponašala na nezakonit i nedoličan način.

Video: Portal RTCG

 

Portal Analitika