Kultura

Otvorena izložba "Sve nijanse plave boje Mediterana"

U galeriji „Gayo“ u Tivtu otvorena je izložba istaknutog kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“.
Otvorena izložba "Sve nijanse plave boje Mediterana"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu je otvorio Cui Živei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori. Na otvaranju izložbe je govorio i prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

“Ova izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Republike Kine i države Crne Gore. Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost”, rekao je Ljumović.

“Radovi umjetnika Žanga Runšija dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma. Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti – zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” naglasio je ministar.

Otvarajući izložbu, ambasador Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.”

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji,” rekao je ambasador.

U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture.

“Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj i odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo,” zaključio je ambasador.

Žang Runši je diplomirao slikarstvo na Centralnoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je u Kini, Japanu, Kanadi, Francuskoj. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i na Jesenjem salonu u Parizu, i Pekinškom umjetničkom salonu.

Dobitnik je brojnih državnih i regionalnih nagrada za svoje izuzetne crteže i slike.

Portal Analitika