Abiznis

PKCG: Danas regionalna konferencija u Budvi

Regionalna konferencija na temu transparentnost u funkciji balansiranog razvoja zajedničke ekonomije, koju organizuje Privredna komora (PKCG) u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, održaće se danas u Budvi.
PKCG:  Danas regionalna konferencija u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Ciljevi skupa su, kako je saopšteno iz PKCG, doprinos čvršćem ekonomskom povezivanju na jedinstvenom tržištu i podsticanje saradnje na temeljima slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Realizacijom konferencije PKCG još jednom se doprinosi podsticanju privredne aktivnosti kroz podršku i promovisanje malih i srednjih preduzeća.

“Održavanje konferencije podržava Evropska komisija (EK) u okviru Foruma za jedinstveno tržište. Njeni zaključci će biti predstavljeni članovima Evropskog parlamenta, učesnicima i stejkholderima na Malti 19. juna i objavljeni na sajtu EK, Direkcije za rast, unutrašnje tržište, preduzetništvo, te mali i srednji biznis”, navodi se u saopštenju.

U radu konferencije će učestvovati predstavnici privrednih komora zemalja regiona, nosilaca sertifikata Excellent SME, Ministarstva ekonomije, EK, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Investiciono razvojnog fonda (IRF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bonitetne kuće Coface i Business Inteligence Consultinga.

“Nakon sagledavanja aktuelnog stanja i ambijenta za razvoj malog i srednjog biznisa, biće organizovani poslovni susreti privrednika iz zemalja koje realizuju projekat Excellent SME: Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Mađarske i Crne Gore”, rekli su iz PKCG.

Očekuje se da informacije i stavovi učesnika iskazani na konferenciji doprinesu sagledavanju pravila zajedničke ekonomije, kao i mogućnosti kreiranja budućih politika.

“U osnovi jedinstvenog evropskog tržišta je omogućavanje slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala. EK je strategijom kojom reguliše ovu oblast definisala plan za ostvarivanje potpunih potencijala tržišta kroz omogućavanje balansiranog razvoja zajediničkih ekonomija, pomoć MSP sektoru i preduzećima u započinjanju posla, unaprijeđivanje mogućnosti za biznis i kretanje radne snage između zemalja, rješavanje restrikcija u sektoru trgovine, modernizovanje sistema standardizacije, kreiranje transparentnog, efikasnog i održivog sistema javnih nabavki, objedinjavanje evropskog sistema intelektualne svojine i unaprijeđenje kulture usaglašavanja te sprovođenja jedinstvenog tržišta”, objasnili su iz PKCG.

U savremenim uslovima poslovanja, mala i srednja preduzeća predstavljaju motor ekonomskog rasta. Od ukupno 20 miliona kompanija, koliko ih je u EU, 99 odsto su mala i srednja preduzeća. Ona doprinose ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) EU sa 75 odsto i obezbjeđuju preko 80 miliona radnih mesta - dvije trećine ukupnog broja u privatnom sektoru. 

Portal Analitika