Abiznis

Izdata dozvola za tunel Vežešnik

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju tunela Vežešnik sa pripadajućim dijelom otvorene trase na prioritetnoj dionici auto-puta Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa.
Izdata dozvola za tunel Vežešnik
Portal AnalitikaIzvor

Taj objekat se, kako se navodi u rješenju Ministarstva, nalazi na lokaciji podgoričkih kata­starskih opština Rogami, Đurkovići i Mrke.

Prolaz

Tunel Vežešnik se sastoji od dvije odvojene tunelske cijevi koje su međusobno povezane prolazima za spašavanje ljudi i vozila. Dužina desne tunelske cijevi je 2.414 metara, a lijeve 2.474 metra - navodi se u rješe­nju.Taj građevinski objekat je naj­veći tunel na sekciji 1auto-pu­ta.

Premijer Duško Markovic je početkom marta obilazeći gra­dilište auto-puta naveo da oče­kuje da do kraja marta najveći dio posla oko izdavanja dozvo­la za prioritetnu dionicu auto-puta bude završen. Markovic i kineska kompanijaCRBC oče­kuju da će se u ovoj godini po­trošiti kapitalnim budžetom planiranih 194,3 milionaeura za izgradnju prioritetne dioni­ce auto-puta Bar - Boljare.

Izdato 11 dozvola

Ministar saobraćaja Osman Nurković je ranije kazao da je izdato 11 dozvola za najveći in­frastrukturni objekat u istoriji Crne Gore. Gradnja prioritet­ne dionice auto-puta, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova. U maju prošle godine počelo je izlivanje betona te­meljnih jama mosta Moračica, čime su počeli glavni radovi na dionici od 43 kilometra, na ko­joj će biti 16 tunela, 13 mostova, pet vijadukata i četiri petlje. Izgradnja ove dionice koštace državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozaj­mljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Pobjeda

 

Portal Analitika