Društvo

Ima li u Crnoj Gori zaražene piletine iz Hrvatske?

Na tržištu Crne Gore nema piletine koja je zaražena salmonelom, saopšteno je portalu Analitika iz Uprave za inspekcijeske poslove.
Ima li u  Crnoj Gori  zaražene piletine iz Hrvatske?
Portal AnalitikaIzvor

„Po dobijanju informacije da je Hrvatska Agencija za hranu povukla sa tržišta proizvod pileća prsa sa kostima bez kože od 29.03.2017. godine (proizvođač Perutnina Ptuj-Pipo Čakovec), obavještavam Vas da navedene piletine nema na našem tržištu.Piletina od ovog proizvođača se ne uvozi u Crnu Goru“, navodi se u odgovorima.

U Crnu Goru se uvozi , kako dodaju, piletina proizvođača Perutnina Ptuj iz Slovenije, a uvoznik je Bonesa-Bar.

„“Redovno se kontroliše i rezultati analiza su u redu.Inače od ovog proizvođača i iz istog objekta se uvozi dugi niz godina i rezultati analiza su uredni“, navode u Upravi za inspekciju.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u subotu veče da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. marta 2017. godine. Ista je bakterija nađena u svježem mesu – pileća prsa, pileći batak i karabatak, pilećem mjlevenom mesu i pilećem mašinski otkoštenom mesu.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, naročito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

 

Portal Analitika