Abiznis

CBCG : Blago smanjena zaduženja po osnovu kreditnih kartica

Zaduženja građana po osnovu korišćenja kreditnih kartica blago su smanjena u posljednjoj godini, dok su po osnovu minusa na tekućim računima porasla.
CBCG :   Blago smanjena zaduženja po osnovu kreditnih kartica
Portal AnalitikaIzvor

Kamatne stope na ta dva najskuplja vida zaduživanja i dalje su visoke, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prema tim podacima, ukupna zaduženja po osnovu ta dva bankarska proizvoda na kraju februara iznosila su 37,5 miliona EUR.

„Prema posljednjim podacima baziranim na izvještajima banaka koji se dostavljaju kreditnom registru sa stanjem na kraju februara ove godine, dug građana po osnovu korišćenja kreditnih kartica iznosio je 20,9 miliona EUR, a po dozvoljenim minusima po tekućim računima 16,6 miliona EUR“, kazali su Vijestima iz CBCG.

Dug građana je u odnosu na isti period prošle godine po osnovu kreditnih kartica manji šest odsto, dok je po dozvoljenim minusima na tekućim računima veći pet odsto.

Iz CBCG su objasnili da tekuća prosječna ponedirsana nominalna kamatna stopa na kartice iznosi 15,32 odsto, a na dozvoljene minuse po osnovu tekućih računa 16,61 odsto.

„U odnosu na uporedni period prošle godine kamatna stopa na kreditne kartice viša je 0,44 procentna poena, dok je na odobrene minuse po tekućim računima približno ista“, rekli su iz CBCG.

Dug po osnovu kreditnih kartica i minusa na računima ima oko 115,5 hiljada građna. Dug po osnovu kreditnih kartica odnosi se na 25,02 hiljade građana, a po dozvoljenim minusima na 90,53 hiljade. 

Portal Analitika