Društvo

Razgraničenje CG i Kosova: Priština između EU i lokalnih radikala

Njemački ministar inostranih poslova Zingmar Gabrijel veoma je direktno, u četvrtak, 13. aprila, upozorio kosovsko državno rukovodstvo da od otvaranja procedura vizne liberalizacije sa zemljama Evropske unije neće biti ništa, sve dok se u republičkom parlamentu ne obezbijedi verifikacija Bečkog sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
Razgraničenje CG i Kosova: Priština između EU i lokalnih radikala
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko dana ranije, kosovski premijer Isa Mustafa, na sjednici najviših organa Demokratskog saveza čiji je lider, u sam vrh prioriteta stavio je upravo verifikaciju bečkog dokumenta, a jasnim stavovima u vezi sa tim problemom učestalo se javlja i predsjednik Republike Hašim Tači, posebno naglašavajući činjenicu da će svako dalje odlaganje dodatno štetiti državnim interesima i kompromitovati položaj Kosova u međunarodnoj zajednici.

Dvije strane

Prema Pobjedinim prištinskim izvorima, intenzivne unutar i međupartijske komunikacije su u toku; političke volje unutar najmoćnijih koalicionih partnera – Demokratskog saveza i Demokratske partije, čiji je lider Kadri Veselji, inače predsjednik parlamenta - ne nedostaje, ali ni takozvanih pozicionih kalkulacija malih partnera u vlasti, odnosno partija i stranaka manjinskih naroda. One imajuukupno 20 poslanika od čega polovina pripada Srpskoj listi, a kako sada stvari stoje, na sve njihove glasove, s obzirom na unutarsrpske raskole, teško da se može sa sigurnošću računati.

S druge strane, dvije su političke grupacije čiji politički uticaj na najradikalniji dio ovdašnje javnosti daleko nadilazi puki matematički zbir osvojenih glasova i poslaničkih mandata. Riječ je o pokretu Samoopredjeljenje čiji je osnivač kontroverzni Aljbin Kurti i Alijansi za budućnost Ramuša Haradinaja, koji se suprotstavljaju vladajućoj koaliciji na razne formalne i neformalne načine, uključujući i nasilje.

Kad god je trebalo da se otvori parlamentarna debata (i) o Bečkom sporazumu, izazivani su teški incidenti unutar i izvan Skupštine; organizovani su ulični protesti, a Haradinajeve pristalice iz Metohije, posebno iz Peći, u nekoliko navrata su pokušavale da pređu linije demarkacije na Čakoru. Kurtijevi sljedbenici su sa sličnim akcijama pokušavali u reonu Kule, a u parlamentu, bacanje suzavca, česta im je „zanimacija“.

Pred iskušenjima

Da li će u takvoj atmosferi Tači, Mustafa i Veselji, uspjeti da do 10. maja (rok koji su im, prema pouzdanim izvorima Pobjede, evropski zavaničnici dali za okončanje cijelog posla) i politički i matematički, stvore uslove za verifikaciju demarkacije, makar za sada, nije sasvim izvjesno. Hapšenjem Haradinaja u Francuskoj, po potjernici Srbije, kosovskom državnom vrhu stvara sijaset novih problema, a postepena radikalizacija političkih stavova primjetna je i unutar tradicionalno umjerenih krugova.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika