Društvo

Predlog zakona o planiranju i gradnji: Dobra rješenja mogla bi da postanu suprotnost

Predloženi zakon o planiranju i izgradnji, koji centralizuje izradu planske dokumentacije, a sa druge strane predviđa pojednostavljenje procedura i liberalizaciju gradnje mogao bi se pretvoriti u svoju suprotnost ukoliko se ne obezbijede dovoljno jake kontrolne službe, odnosno mehanizmi koji bi ispratili primjenu predviđenih rješenja, upozoravaju stručnjaci.
Predlog zakona o planiranju i gradnji: Dobra rješenja mogla bi da postanu suprotnost
Portal AnalitikaIzvor

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici dr Svetislav Popović ocijenio je za Pobjedu da Predlog zakona treba pohvaliti u dijelu izrade prostorno-planske dokumentacije gdje se izrada povjerava državnim institucijama. – Sa druge strane, zakon predviđa veću liberalizaciju po pitanju građenja objekata i tu postavlja veće zahtjeve, moralnu i materijalnu odgovornost učesnika u realizaciji objekata. Postavlja se pitanje, s obzirom na naš odnos i društvenu svijest, kako će se ovo realizovati u praksi – smatra Popović.

Diplomirana inžinjerka arhitekture dr Igbala Šabović- Kerović kazala je za Pobjedu da bi inovirani Predlog zakona trebalo ponovo da prođe proceduru javne rasprave, jer se bitno razlikuje u odnosu na nacrt koji je bio na javnoj raspravi tokom 2015. godine, a posebno zato što se tiče ukupne javnosti i svih nas.

 

– Izmijenjena procedura građenja, kroz ukidanje građevinske i upotrebne dozvole skratila bi postupak građenja, stavljajući snažan akcenat na rad inspekcijskih službi, što takođe obavezuje, posebno pri činjenici da dosadašnja iskustva na tom planu ne obećavaju. Stoga je neophodno stvarno i hitno jačanje ovih službi. U protivnom, cilj zakona da kvalitetno uredi ovu oblast može se pretvoriti u suprotnost – upozorava Šabović- Kerović.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika