Region

Bosna i Hercegovina pod energetskim sankcijama

Bosna i Hercegovina je od juče pod energetskim sankcijama, a direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da je krivac za to Federacija BiH, koja - za razliku od Republike Srpske - nije prihvatila dogovorena zakonska rešenja, prenose mediji.
Bosna i Hercegovina pod energetskim sankcijama
Portal AnalitikaIzvor

- Iako se činilo da je sve dogovoreno - zakon koji reguliše oblast električne energije i gasa nije usaglašen u entitetima i na nivou BiH. Zato će sankcije Energetske zajednice stupiti automatski - poručio je Kopač, koji upozorava da BiH više niko ne uzima ozbiljno.

On smatra da je moguće da BiH pod sankcijama bude onemogućen izvoz struje, ali ne vjeruje da će do toga doći. U pitanje se dovode i desetine miliona eura koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

Premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je da ti resursi ni do sada nisu korišteni, te smatra da će se uskoro naći rešenje.

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da svi akteri nisu otvoreno i iskreno razgovarali o ovom pitanju, ali poručuje da Vlada RS neće dozvoliti prenos nadležnosti i da zakonsko rješenje mora biti u skladu sa Ustavom.

Izvor: N1 Sarajevo/FoNet

Portal Analitika