Preduzetništvo

Podrška za modernizaciju prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF) javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, koji će trajati do utroška raspoloživih sredstava od 100 hiljada eura, odnosno najkasnije do 15. decembra.
Podrška za modernizaciju prerađivačke industrije
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da je kao i prošle godine, javni poziv usmjeren na preduzeća koja posluju u oblasti prerađivačke industrije kao što su proizvođači prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti.

„Program podrazumijeva sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do deset odsto za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, navodi se u saopštenju.

Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od pet hiljada eura, niti veći od 20 hiljada eura, pa samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25 hiljada do 100 hiljada eura.

„Preostala potrebna sredstava za nabavku opreme obezbjeđuju se kroz kreditni aranžman sa IRF-om, i to pod uslovima definisanim kreditnom linijom Program podrške za modernizaciju industrije. U slučaju da su ukupni troškovi nabavke opreme veći od 100 hiljada eura, korisnik može da finansira razliku sopstvenim učešćem ili da za ovaj iznos uveća kreditni zahtjev kod IRF-a“, precizirali su iz Ministarstva.

Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku nove proizvodne opreme i/ili mašina, polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine.

„Cilj Programa je jačanje konkurentnosti preduzeća, unaprijeđenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti, kao i unaprijeđenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga, povećanje obima i vrijednosti prometa i smanjenje troškova finansiranja proizvodne opreme kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke“, dodaje se u saopštenju.

Neophodne informacije i stručna pomoć u vezi sa predmetnim Programom mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomije i IRF-a.

Izvor: Mina business

Portal Analitika