Zanimljivosti

Što se događa ako dobro ne operemo posteljinu

Posteljinu bi trebalo da peremo jednom sedmično na visokoj temperaturi, a prije korištenja treba je dobro osušiti.
Što se događa ako dobro ne operemo posteljinu
Portal AnalitikaIzvor

Posteljinu, pogotovo jastučnice, preporučljivo je peglati kako bismo izbjegli stvaranje bora uzrokovanog zgužvanom posteljinom.

Oštećenja kože: Ako spavate sa šminkom na licu, postoji mogućnost da će se pojaviti suvoća kože, upalne infekcije ili prerano starenje. Prije spavanja se istuširajte i dobro očistite lice. Preporuka je da perete posteljinu svakih 7 do 10 dana.

Iritacija kože ili ekcem: Osim privlačenja bakterija, prljava posteljina može da izazove trljanje i trenje kože, što može da dovede do iritacija ili ekcema. Guste i masne kreme se teže apsorbuju i na posteljini proizvode još više bakterija.

Gljivične ili bakterijske infekcije: Znoj i ostale tjelesne tečnosti su idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta buđi (cladosporium) nastaje na vlažnim dušecima i može da izazove astmu, upalu pluća i gljivične infekcije koja dovode i do lezije kože i te pucanja noktiju na nogama.

Grinje: Grinje se hrane mrtvim ćelijama naše kože i skupljaju se na zagađenim mjestima. U našem krevetu, svake noći provede oko 1,5 milijuna grinja, ostavljajući mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

Alergije: Bakterije, grinje i buđ mogu da uzrokoju ili pogoršaju alergijske reakcije. Priuštite sebi posteljinu izrađenu od hipoalergenih materijala na kojima nije moguće pojavljivanje grinja i buđi. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake dvije do tri godine mijenjati sintetičke jastuke, a ako se radi o pernatim - svakih pet do šest godina.

Izvor i foto: Centar zdravlja

Portal Analitika