Preduzetništvo

Sekulić u Beranama: Početak stvaranja boljih uslova za privrednike

U cilju stvaranja što povoljnijih uslova za privrednike, prvi korak jeste da saslušamo jedni druge, a drugi korak da Ministarstvo ekonomije kroz različite inicijative prema drugim insitucijama pokrene mogućnost unapređenja biznis ambijenta i poslovanja, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon sastanka sa privrednicima, koji je u okviru Biznis karavana danas organizovan u Beranama.
Sekulić u Beranama: Početak stvaranja boljih uslova za privrednike
Portal AnalitikaIzvor

Nakon   jučerašnje   posjete   Bijelom   Polju,   ministarka   Sekulić   je   danas   razgovarala   sa privrednicima u Beranama i posjetila biznis zonu Rudeš, Regionalni biznis centar, kao i Rudnik mrkog uglja.

„Preduzeća koja smo danas obišli su preduzeća pred kojima je jako dobra perspektiva i od kojih u periodu pred nama možemo očekivati njihovu punu aktivnost“,  kazala je ministarka Sekulić.

Današnja posjeta je, prema njenim riječima, tek početak i Ministarstvo ekonomije će u narednom periodu češće boraviti u ovoj, ali i drugim, posebno sjevernim opštinama.

„A sve to kako bismo zaista bili u prilici da sagledamo na koji način možemo pomoći preduzećima i građanima sjevernog regiona, kako bi podigli nivo života i njihove ekonomske moći“, kazala je ministarka Sekulić.

Izvršni direktor Rudnika mrkog uglja u Beranama Uglješa Vučinić kazao je da Rudnik danas zapošljava preko 150 radnika, da ostvaruje proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 5.000 tona i da je već neko vrijeme u projektima izrade mehanizovanog otkopavanja u Rudniku.

„Planiramo da povećamo proizvodnju i povećamo broj zaposlenih. Ono što je neophodno išto očekujemo, s jedne strane od Ministarstva ekonomije i Vlade Crne Gore, a s druge strane od lokalne samouprave, jesu tri tačke: da imamo dugogodišnju saradnju sa Elektroprivredom Crne Gore po  pitanju ugovora o  isporuci  uglja;  da  imamo  poseban  tretman  po pitanju  poreza  i doprinosa naših zaposlenih zato što smatram da u jednoj državi nije stid reći da treba pomoći rudare koji rade u jamskoj eksploataciji 200 metara ispod zemlje“, kazao je Vučinić.

Treća stvar koja je, kako je dodao, od vitalnog značaja jeste da „zajedno sa Vladom CrneGore   i   Ministarstvom   ekonomije   i   lokalnom   samoupravom   pokušamo   da   izgradimo   termoenergetski objekat u Beranama koji bi najviše značio sjevernom regionu –  Beranama, Rožajama, Bijelom Polju i okruženju“, kazao je Vučinić.

Predsjednik Opštine Berane  Dragoslav Šćekić kazao je da se Berane, kao i svaka druga opština, raduje nekom novom početku i da vjeruje da je upravo Biznis karavan jedan konkretan početak stvaranja boljih uslova za privrednike u tom gradu.

„I da Berane, koje je inače bilo poznato kao jedan privredni i industrijski grad, ponovo dođe u onu fazu koja će otvarati nova radna mjesta i kada će privreda, bez obzira u kom obliku –mala ili srednja preduzeća, početi da funkcioniše. Da će se dogoditi jedna privredna aktivnost“,kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, današnju posjetu su odlikovali veoma konkretni razgovori sa privrednicima.

.„Kada je u pitanju Rudnik uglja, i tu očekujemo jednu dobru komunikaciju Ministarstva ekonomije i Rudnika, uz našu ulogu kao opštine, da damo jedan novi podstrek i dođemo do novih radnih mjesta u Rudniku i tako pomognemo jednom značajnom privrednom subjektu da bude od koristi kako opštini, tako i državi. 

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), jučerašnjom posjetom Bijelom Polju pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi   u direktnoj komunikaciji  upoznalo  privrednike  sa svim programima podrške  razvojubiznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. 

Na taj način će tokom ove godine Biznis karavan obići svaku opštinu u Crnoj Gori.Osnovni cilj projekta je da se, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje sektoramalih i srednjih preduzeća, privlačenje novih investitora i povećanje stope zaposlenosti naročito u   manje   razvijenim   područjima   zemlje, utiče  na  povećanje   konkurentnosti privrede i prevazilaženje regionalnih socio-ekonomskih razlika.

Portal Analitika