Kultura

Bošković pozvan da govori na Sajmu knjiga u Lajpcigu

Pisac i dramaturg Stefan Bošković predstaviće se na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, na poziv međunarodne književne mreže Traduki.
Bošković pozvan da govori na Sajmu knjiga u Lajpcigu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Bošković rekao Portalu Analitika, govoriće u dva sajamska programa koji se održavaju tokom četvrtka: Dobre djevojke, nevaljali momci? - mladi glasovi s istoka, te Otac šume, o očevima i sinovima.

Jedan od razloga njegovog gostovanja koje organizuje Traduki, jeste saradnja u oblasti prevodilaštva, u okviru koje će na njemački – a kasnije i druge jezike – biti prevedeno nekoliko Boškovićevih ostvarenja.

Podsjećamo, evropska mreža za književnost Traduki povezuje Albaniju, Austriju, Lihtenštajn, Njemačku, Rumuniju, Bugarsku, Švajcarsku i zemlje bivše Jugoslavije. Mreža podržava razmjenu među zemljama učesnicama kroz brojne programe podrške prevođenju beletristike, savremene stručne literature i književnosti za djecu i mlade XX i XXI vijeka, kao i rezidencijalnih programa za književnike i prevodioce. Traduki posebno obezbjeđuje mobilnost u ovoj oblasti unutar zemalja jugoistočne Evrope i vidljivost u svim zemljama članicama.

Naš svestrani stvaralac, najpoznatiji kao dramaturg brojnih predstava, filmova i serija, ima više objavljenih kratkih priča, a autor romana „Šamaranje“ - drugonagrađenog sa konkursa za Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori 2013. godine.

K.J.

Portal Analitika