Kultura

Postavka vrijednih dokumenata iz crnogorskih i turskih arhiva na Cetinju

Izložba dokumenata „Tursko-crnogorski odnosi u XIX vijeku i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore“ otvorena je u Ministarstvu kulture.
Postavka vrijednih dokumenata iz crnogorskih i turskih arhiva na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Postavku je otvorio prof. mr Janko Ljumović, a prisutnima su se obratili i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, te direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović.

- Cijeneći značaj Arhiva koji predstavlja memoriju i riznicu dokumenata, kao svjedočanstava društvene istorije države i njenih građana, Ministarstvo kulture izražava zadovoljstvo što večeras predstavlja, pored ostalog, i dobru saradnju dvije države i arhivske struke uopšte. Dokumenta koja čuvaju, štite, valorizuju i prezentuju arhivi, govore ne samo o istoriji i društvenom životu u određenom periodu, već predstavljaju i napore na očuvanju identiteta svih građana, njegujući uzajamno poštovanje, razumijevanje različitosti i kulturu dijaloga – naveo je ministar Ljumović.

2203turska1Ambasador Galip je rekao da je izložba rezultat zajedničkog truda i rada dva državna arhiva.

- Posvećujemo je jubileju deset godina nezavisnosti, sa akcentom na izuzetno dobre odnose Turske i Crne Gore tokom ovog perioda – dodao je on.

Državni arhiv Crne Gore i Državni arhiv Republike Turske imaju potpisan sporazum o saradnji i na osnovu njega ostvaruju uspješnu saradnju čiji je dio i izložba dokumenata otvorena u Ministarstvu.

Izložbu su organizovali Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori i Državni arhiv Crne Gore, a nakon Cetinja biće predstavljena i u Podgorici.

Portal Analitika