Preduzetništvo

Za preradu poljoprivrednih proizvoda na domaćinstvu podrška do 6.000 eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2017. godinu danas je objavilo Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u preradu na gazdinstvima za 2017. godinu.
Za preradu poljoprivrednih proizvoda na domaćinstvu podrška do 6.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Podršku kroz uvođenje ili unaprjeđenje postojeće prerade na gazdinstvu mogu ostvariti proizvođači u svim sektorima kao što su prerada mesa, mlijeka, biljnih proizvoda, u oblasti pčelarstva, ljekovitog i aromatočnog bilja i akvakulture. 

''Na taj način oni će povećati svoju konkurentnost, gdje povećanje stepena proizvodnje kroz preradu doprinosi stvaranju dodate vrijednosti, odnosno većih prihoda po gazdinstvu. Unapređenje proizvodnje kroz preradu otvara mogućnosti i za otvaranje novih radnih mjesta, veću ponudu lokalnih proizvoda, razvoj lokalne ekonomije, ali i uspješno uvezivanje poljoprivredne proizvodnje i prerade sa turizmom. Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu nabaviti i ugraditi namjensku, novu opremu za čuvanje, preradu i pakovanje proizvoda kao i adaptirati postojeće objekte za preradu, kako bi se ispunili zahtjevi higijene propisani nacionalnim zakonodavstvom u cilju obezbjeđivanja zahtjeva za bezbjednost hrane'', navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema ovom pozivu, podržavaju se investicije u visini od 1 000 eura do 12 000 eura, dok je podrška ministarstva do 50 odsto ukupnog iznosa odobrene investicije.

''Javnim pozivom su utvrđeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Korisnici podrške mogu biti fizička ili pravna lica, registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do 15. maja 2017. godine'', dodaje se u saopštenju. 

Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekata je 28. april 2017. godine.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i Zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/482-150.

Portal Analitika