Region

Hrvatska Vlada neće spašavati Agrokor, vjerovatno ga preuzimaju Rusi

U nedjelju 3. marta u noćnim satima održan je tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa finansija Ivana Crnjca, najužeg tima Vlade i Sabora, u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.
Hrvatska Vlada neće spašavati Agrokor, vjerovatno ga preuzimaju Rusi
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konsultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donešene  dvije važne političke odluke, objavila je N1 Televizija. Prva je da država svojim javnim finansijama ne može spašavati Agrokor, a druga, da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije, jer stvari izmiču kontroli i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke povjerilaca da naplate svoje dugove.

Posebnu pozornost izazvala je činjenica da je za pruzimanje kontrole nad kompanijom angažovana jedna od najvećih američkih konsultantskih kompanija koja već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji.

Vlada je svjesna činjenice i da odluku o mogućem preuzimanju kontrole nad koncernom sad donosi sama ruska država u čijem je vlasništvu Sberbank, najveći povjerilac koncerna.

Na sastanku je Božo Petrov jedini iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa. Ta ideja Bože Petrova je odbačena, a sastanak je završio bez konkretnih zaključaka, ali uz vidnu ljutnju samog Ivice Todorića koji je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega ogromnim padom BDP-a.

Podsjetimo, nakon Moody'sa prošle sedmice je i druga kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora, a o stanju u firmi nedvno se odglasila i ministrica Martina Dalić koja je kazala kako Vlada prati razvoj događaja u kompaniji.

''Primijetili smo aktualne procjene rejting agencija. Vlada prati razvoj događaja vezanih za Agrokorovu tržišnu poziciju. Vlasnik i menadžment trebaju učiniti sve što je potrebno kako bi se uklonile potencijalne nestabilnosti što je prije moguće'', rekla je Dalić Rojtersu.

(SEEbiz /N1 info)

Portal Analitika