Društvo

Na transplantaciju bubrega čeka 37 pacijenata

Na obiljezavanju Međunarodnog dana bubrega saopsteno da u Crnoj Gori 37 pacijenata čeka na transplataciju, a da su dva i životno ugrožena. Njihov život zavisi od donacije, stoga i sa skupa apel na zavještanje organa, koji bi nekom spasili život.
Na transplantaciju bubrega čeka 37 pacijenata
Portal AnalitikaIzvor

Četrdesetčetvorogodišnja podgoričanka Valentina Šćekić četiri godine čeka na transplataciju bubrega. Iako je pred dijalizom kaže, snagu da istraje u svojoj borbi daju joj djeca.

 “Ima dana kad ne mogu da ustanem, kad sam loše, tegobe, povraćanje… Padne mi krvna slika, loše mi je, užasno. Najbliži su najviše upućeni, znate ono ko nije bolestan, ne razumije onog što je bolestan”, kaže Valentina Šćekić.

A onih koji čekaju je dosta. Od 2012-e u Crnoj Gori je transplantiran 31 bubreg, od čega, naglašavaju doktori,nažalost samo jedan od umrle osobe.

 “To treba da bude poruka svima da 37 pacijenata čeka na listi čekanja. Od toga dva pacijenta su životno ugrožena. Bukvalno, njjhov život zavisi u svakom trenutku upravo od donacije, od tih ljudi koji umru zavještati organe, bilo da se radi o prirodnoj smrti ili da se radi o zadesnoj smrti.Poruka je da moramo davati da bi nam bilo dato”, kazala je Nacionalna koordinatorka za transplantacioni program Marina Ratković.

Tako misli i Valentina.

“Voljela bih da se svi malo zapitaju, da se nađu u našoj situaciji, a vide kako je to. Da vide da to nije ništa strašno potpisati tu karticu donacije, ne daj bože jer u Crnoj Gori koliko je slučajeva. Moglo bi se po 20 slučajeva spasiti život”, kaže Ratkovićka.
Vaše malo, nekom može spasiti život, poručuje doktorka. Kako i vi jednog dana ne bi čekali na transplatacuiju, poručuje da od malena čuvate zdravlje.

“Nekvalitatan život, dosta jela, pića, nekretanje vodi ka poremećaju masti, vodeći i do razvoja šećrne bolesti, a sve to jako, jako utiče na bubreg”, savjetuje doktorka.

A onda, vrijeme, kaže doktorka curi... Nije mali broj ni ovih koji čekaju na transplataciju pluća , jetre ili srca, a u svijetu svakog minuta umre po jedna osoba koja nije dočekala transplataciju organa koji joj je neophodan. (rtcg)

Portal Analitika